Ουκρανία και Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Στη διάρκεια επίσκεψης του Ερντογάν στο Κίεβο
Η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν δώδεκα συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.

Αύριο, Πέμπτη, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της.

Ενώ προωθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Τουρκία έχει επίσης πωλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ο Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εντείναμε τις διαπραγματεύσεις με τους τούρκους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ουκρανικών επιχειρήσεων, δημιουργεί ευκαιρίες για τις εξαγωγές μας και για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ουκρανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σμιγκάλ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που βρέχονται αμφότερες από τη Μαύρη Θάλασσα, έφθασαν συνολικά το 2021 στα 7 δισεκ. δολάρια, με τις ουκρανικές εξαγωγές να φθάνουν τα 4,1 δισεκ. δολάρια. Τα σιτηρά και τα μέταλλα αντιστοιχούσαν στο 70% των ουκρανικών πωλήσεων στην Τουρκία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρατάθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας διαφωνιών για τα σιτηρά και τα μέταλλα.

Άλλες συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν αύριο, Πέμπτη, περιλαμβάνουν τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, την αεροπορία και το διάστημα, σε θέματα της νεολαίας και την επιβολή του νόμου, δήλωσε ο Σμιγκάλ.

Ουκρανία και Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας