Στο 6,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ο υψηλότερος από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Στο 6,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουαρίου, τιμή που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό υψηλό με νόμισμα το ευρώ, με την δεύτερη υψηλότερη να καταγράφεται το 2010 όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,2%.

Οδηγός για την τεράστια αυτή αύξηση είναι και αυτό το μήνα τα ενεργειακά προϊόντα, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 154,8% το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7% και το πετρέλαιο 36% και τα τρόφιμα να ακολουθούν με μεγάλη ταχύτητα, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφουν άνοδο της τιμής τους πάνω από τον μέσο πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, μαζί με τα βασικά ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγα καύσιμα και λιπαντικά είχαν αύξηση 21,6%. Το ανησυχητικό είναι ότι πλέον οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν περάσει και σε πολλά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης. Ειδικότερα, το ελαιόλαδο είχε αύξηση της τιμής του κατά 15,4% και τα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια 17,3%.

Το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας είχαν αύξηση στην τιμή τους κατά 12,6%, τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας είχαν αύξηση τιμών κατά 7,4% το μοσχαρίσιο κρέας κατά 2,4%, τα πουλερικά κατά 4,7%, ενώ και τα φρέσκα ψάρια είχαν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 5,9%. Λόγω της κακοκαιρίας, τα νωπά λαχανικά καταγράφουν αύξηση των τιμών τους κατά 14,4%, τα νωπά φρούτα κατά 8,4%, ενώ αύξηση κατά 17,6% είχε και η τιμή στις πατάτες.

Οι αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών αύξησαν τις τιμές του ψωμιού κατά 5%, των ζυμαρικών κατά 7,1%, του αλευριού κατά 6,6% και των προϊόντων ζαχαροπλαστικής κατά 3,2%. Στα γαλακτοκομικά είχαμε αυξήσεις 6.3%, στο γιαούρτι, 6,1% στα τυριά ενώ και οι σοκολάτες και τα υποπροϊόντα τους είχαν αύξηση κατά 3,7%.

Αυξήσεις καταγράφονται επίσης στις τιμές των χυμών φρούτων κατά 4,1%, στην ένδυση και την υπόδηση κατά 7%. Στα αυτοκίνητα είχαμε αυξήσεις κατά 8,7% στα καινούργια και 11,2% στα μεταχειρισμένα. Από τις υπηρεσίες, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο καταγράφει αύξηση των τιμών κατά 11,6% ενώ και οι τιμές των ξενοδοχείων των μοτέλ και των καταλυμάτων καταγράφουν αύξηση κατά 13,6%.

Η μηνιαία σύγκριση
Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου σε σύγκριση με αυτόν του Δεκεμβρίου κατάγραψε μείωση κατά 0,3% οι οποία διαμορφώθηκε
1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 23,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
• 1,0% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, χοιρινό, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες-μέλι, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο αρνί και κατσίκι.
• 0,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά.
• 4,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
• 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
• 1,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα προσωπικά είδη.

Τέλος ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.

Του Τάσου Δασόπουλου

Στο 6,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ο υψηλότερος από την…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ευγένιος Ευγενίδης»: Νέα διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, εγκαινιάζεται η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και

Και αν καταργηθεί το tonnage tax στη Γαλλία;

Πεδίο διενέξεων αποτελεί ο φόρος χωρητικότητας στη Γαλλία, καθώς, ενόψει των εθνικών εκλογών, τα δύο κορυφαία πολιτικά κόμματα στις δημοσκοπήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου καθεστώτος φορολογίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι με τον φόρο χωρητικότητας (tonnage tax) οι

Μια ελληνική πρωτιά

«Ελλάς το μεγαλείο σου». Η Ελλάδα κατέγραψε μια πρωτιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που πέρασε κάπως απαρατήρητη από το εγχώριο  ακροατήριο. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου (Politico, Financial Times, κ.ά.) επί συνόλου 21 μελών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που

Το Πρωτόκολλο Ιταλίας – Αλβανίας για τη μετανάστευση: από το πλάσμα δικαίου της «μη εισόδου» (fiction of non entry) στη λειτουργική είσοδο (functional entry)

Το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας για τη μετανάστευση έρχεται να καλύψει τα κενά μεταξύ των σημερινών πολιτικών της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των υφιστάμενων μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών. Το παρόν κείμενο εξετάζει το πρωτόκολλο μεταξύ της Ιταλίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο