Πόλεμος στην Ουκρανία: Το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό της Άγκυρας – Η… αγάπη της για τους ολιγάρχες και τα drones

Το ότι η Τουρκία αρνείται να συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρα παραδοσιακά αντιτίθεται στις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Την παράδοξη έως προκλητική στάση της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχολιάζει ο Economist, επισημαίνοντας ότι παίζει σε διπλό ταμπλό.

Εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυο σούπερ γιοτ που ανήκαν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο επέβαλε κυρώσεις η Βρετανία ελλιμενίστηκαν στα τουρκικά λιμάνια, υπενθυμίζεται στο άρθρο του Economist.

Σκάφη που συνδέονται με άλλους ολιγάρχες, τον Αντρέι Μολτσάνοφ και τον Μαξίμ Σουμπάρεφ, αλλά και με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, έχουν επίσης εντοπιστεί. Στις 29 Μαρτίου ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε στην Τουρκία, μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολη.

Παίζει πολλούς ρόλους η Άγκυρα
Η Τουρκία παίζει περισσότερους από έναν ρόλο στον πόλεμο. Μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την Ουκρανία και συνεχίζει να της πουλά οπλισμένα drones, τα οποία έχουν καταστρέψει πολλά ρωσικά τανκς. Ωστόσο, η κριτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ρωσικές φρικαλεότητες είναι ήπια, σημειώνει ο Economist. Και, πιο ανησυχητικό, είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τουρκία μπορεί να καταστρατηγεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στις 26 Μαρτίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι οι δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών είναι ευπρόσδεκτες στην Τουρκία, εφόσον «σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές». Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε Τουρκία και Ρωσία να διεξάγουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας ρούβλια, κινεζικό γουάν ή χρυσό. Η Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας (των S-400), έχει αρνηθεί να αποκλείσει νέες συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία.

Κοστίζει η στάση Ερντογάν
Οι περισσότεροι Τούρκοι συμπονούν την Ουκρανία. Όμως, η συνήθεια του Ερντογάν να προκαλεί τη Δύση και να εξευμενίζει τη Ρωσία έχει κοστίσει, τονίζει ο Economist. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 73% των Τούρκων θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με την Ουκρανία. Μόνο το 34% λέει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο: το 48% κατηγορεί την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, να διαταράξει τη σχέση του με τον Πούτιν. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στις 2 Απριλίου.

Η πρόθεση του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει κερδίσει επαίνους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδοκίμασε άλλους ηγέτες που τηρούν ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία είπε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ηγέτη. Ο ρόλος των τουρκικών drones μπορεί να μετριάζει την ουκρανική κριτική, λέει η Γεβγενίγια Γκαμπέρ του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Carleton.

Το ότι η Τουρκία αρνείται να συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρα παραδοσιακά αντιτίθεται στις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Αλλά η απογοήτευση με τον οπορτουνισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνεται στις δυτικές πρωτεύουσες, σημειώνεται στο άρθρο.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις άκαρπες ειρηνευτικές συνομιλίες ως δικαιολογία. «Κανείς εδώ δεν πιστεύει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την Ουκρανία και έπρεπε να είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το αποτρέψει», υπογραμμίζεται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό της Άγκυρας – Η… αγάπη της για τους ολιγάρχες και τα drones

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια