Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.

«Πλέον αναμένουμε αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών κατά 3,0% το 2022 -μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,7%- και 3,4% το 2023, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο βέβαιες από το συνηθισμένο λόγω της ρευστής φύσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σε δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, δεδομένων των τρεχουσών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, «η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών το 2022 θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,5% ή τόσο υψηλή έως και 5,5%.

Ο ΠΟΕ είπε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κρίσης ήταν η απότομη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες που λειτουργούν ως κύριοι προμηθευτές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, «οι προμήθειες των οποίων απειλούνται τώρα από τον πόλεμο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, αλλά έχει επίσης βλάψει την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο αντίκτυπός του θα γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών», δήλωσε η γενική διευθύτρια του οργανισμού, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, στο δελτίο τύπου.

«Οι μικρότερες προμήθειες και οι υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα σημαίνουν ότι οι φτωχοί του κόσμου θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ζήσουν χωρίς αυτές. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», πρόσθεσε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Φόβοι για πιθανή επισιτιστική κρίση
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι είναι μια πιθανή επισιτιστική κρίση και ότι 35 αφρικανικές χώρες που εισάγουν τρόφιμα είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία είτε και από τις δύο πλήττονται σοβαρά, αναφέροντας ειδικότερα την Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά στο θέμα των τροφίμων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις για το φαγητό», είπε η γενική διευθύτρια του ΠΟΕ.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την περίοδο συγκομιδής και φύτευσης στην Ουκρανία για φέτος και την επόμενη χρονιά. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανθρωπιστική κάλυψη ώστε οι αγρότες να μπορούν να φυτέψουν», είπε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο