Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε απότομα τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες.

«Πλέον αναμένουμε αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών κατά 3,0% το 2022 -μειωμένο συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,7%- και 3,4% το 2023, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο βέβαιες από το συνηθισμένο λόγω της ρευστής φύσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σε δελτίο τύπου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, δεδομένων των τρεχουσών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, «η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών το 2022 θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,5% ή τόσο υψηλή έως και 5,5%.

Ο ΠΟΕ είπε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της κρίσης ήταν η απότομη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες που λειτουργούν ως κύριοι προμηθευτές βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων, «οι προμήθειες των οποίων απειλούνται τώρα από τον πόλεμο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, αλλά έχει επίσης βλάψει την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο αντίκτυπός του θα γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών», δήλωσε η γενική διευθύτρια του οργανισμού, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, στο δελτίο τύπου.

«Οι μικρότερες προμήθειες και οι υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα σημαίνουν ότι οι φτωχοί του κόσμου θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ζήσουν χωρίς αυτές. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», πρόσθεσε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Φόβοι για πιθανή επισιτιστική κρίση
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι είναι μια πιθανή επισιτιστική κρίση και ότι 35 αφρικανικές χώρες που εισάγουν τρόφιμα είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία είτε και από τις δύο πλήττονται σοβαρά, αναφέροντας ειδικότερα την Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά στο θέμα των τροφίμων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις για το φαγητό», είπε η γενική διευθύτρια του ΠΟΕ.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την περίοδο συγκομιδής και φύτευσης στην Ουκρανία για φέτος και την επόμενη χρονιά. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ανθρωπιστική κάλυψη ώστε οι αγρότες να μπορούν να φυτέψουν», είπε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Βλέπει «χαμηλές πτήσεις» στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω πολέμου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο