Πρώτη νίκη της ΕΚΠΟΙΖΩ: Προμηθευτής ρεύματος άλλαξε τους όρους των συμβάσεων έπειτα από συλλογική αγωγή

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) το γεγονός ότι εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:
«Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει από τον Μάιο του 2021 την πρώτη συλλογική αγωγή για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως τη χρησιμοποιούσε εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλων καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγωγή αυτή επρόκειτο, έπειτα από αναβολές, να συζητηθεί την 18.5.2022.

Ωστόσο, την 16.5.2022 ο εναγόμενος προμηθευτής ενημέρωσε ότι προέβη σε εκτεταμένες αλλαγές στους Γενικούς Όρους Συναλλαγών συμβάσεων που συνάπτει με καταναλωτές.
Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι τροποποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και, εκ πρώτης όψεως, ορισμένες από τις τροποποιήσεις που επέφερε φαίνεται ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της τήρησης της αρχής της διαφάνειας. Το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς από τους δέκα συνολικά όρους που είχαν προσβληθεί.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε στοιχείο των όρων των επίδικων συμβάσεων κριθεί ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της αγωγής, όπως ο προσδιορισμός των ορίων Ll & Lu στη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρόπο ώστε αυτά να μην ακολουθούν τα δεδομένα της αγοράς και να οδηγούν αποκλειστικά σε αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αποστείλει την από 9.5.2022 επιστολή στη ΡΑΕ, ζητώντας της να παρέμβει ώστε να παύσουν όλοι οι προμηθευτές να προσδιορίζουν αδιαφανώς και σε εξωπραγματικές τιμές τα όρια Ll & Lu και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη όσων μεταβολών δεν ικανοποιούν τα αιτήματα της αγωγής, η τροποποίηση των επίδικων ΓΟΣ με στόχο τη συμμόρφωση του εναγόμενου προμηθευτή στο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή συνιστά μία πρώτη θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της ΕΚΠΟΙΖΩ για εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας στην αγορά ενέργειας.

Δεδομένων ότι:
α) οι ΓΟΣ που είχαν προσβληθεί με την αγωγή έχουν σε σημαντικό βαθμό τροποποιηθεί από τον εναγόμενο προμηθευτή και
β) η αγωγή κατατέθηκε πριν τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην αγορά της ενέργειας, επομένως τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησής της στα νέα δεδομένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ συμφώνησε στην προσωρινή ματαίωση της συζήτησης, ώστε να μελετηθούν με προσοχή οι μεταβολές των όρων και να επαναξιολογηθεί η στάση της σχετικά με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ήδη επικεντρωθεί στην εκδίκαση της δεύτερης συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και πρώτης κατά της ΔΕΗ, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα».

Πρώτη νίκη της ΕΚΠΟΙΖΩ: Προμηθευτής ρεύματος άλλαξε τους όρους των συμβάσεων έπειτα από συλλογική αγωγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις