Τούρκος καθηγητής: Η Τουρκία πρέπει να αποβιβαστεί σε μερικά νησιά όπως έκανε στα Ιμια το 1996

Το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα, με βάση το διεθνές δίκαιο, επικαλείται τούρκος αναλυτής και καθηγητής, προτείνοντας την κατ’ αυτόν «απλή» λύση να αποβιβαστεί σε μερικά νησιά όπως έκανε το 1996 στα Ιμια.

Τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά και το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καλείται να σχολιάσει στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Haber Global ο τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου Ναΐμ Μπαμπούρογλου (κάτω αριστερά, στην κεντρική φωτογραφία).

«Θα πάρει τα F-35»

Εισάγοντας το θέμα, η παρουσιάστρια της εκπομπής, Σενέμ Τολουγάι Ιλγκάζ, λέει ότι «βλέποντας τα μηνύματα που έδωσε ο Μητσοτάκης τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον Μπάιντεν, είπε πως “Σίγουρα μην δώσετε τα F-16”. Μάλιστα, ο Δένδιας είπε πως ακόμη και αν δοθούν να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος. Μα είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις, να το πω κι αυτό».

Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα πάρει «F-35 και βλέπουμε πως από τη μια ξοδεύουν έναν απίστευτο αμυντικό προϋπολογισμό αλλά καθώς δεν διαθέτουν την οικονομική ισχύ δεν φαίνεται δυνατόν να παραλάβουν οποιοδήποτε αεροσκάφος F-35 πριν το 2024 και το 2025. Μάλιστα ζήτησαν από την Αμερική μεταχειρισμένα F-35, αλλά η απάντηση ήταν πως “Δεν διαθέτουμε να σας δώσουμε τέτοια αεροσκάφη”».

«Προτιμούν την Ελλάδα»

Στη συνέχεια, τον λόγο παίρνει ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, απόστρατος ταξίαρχος, αναλυτής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι «Κατά την ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον χειροκρότησαν πολλές φορές όρθιοι».

«Εξ αυτών η πιο σημαντική ήταν όταν είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και τότε όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν. Τι θα πει αυτό τώρα;» αναρωτιέται ο τούρκος καθηγητής, και απαντάει:

«Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Κύπρο».

Ακολούθως, υποθέτει πως γίνεται πόλεμος και εκφράζει τη δυσφορία του για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη:

«Εκείνη τη στιγμή π.χ. η Ελλάδα αρχίζει από τη Θράκη μια επίθεση. Από την πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Η Τουρκία αντιστάθηκε σε αυτό και πέρασε στην επίθεση και αυτή. Και κατευθυνόμενη προς την Αλεξανδρούπολη, ποιος θα βγει μπροστά της; Οι ΗΠΑ. Αυτό είναι το γεγονός. Αυτό πρέπει να το αναλύσουμε». Και προσθέτει:

Οπως στα Ιμια…

«Η Τουρκία να στείλει επιστολή προς το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία να δηλώσει πως η Ελλάδα σύμφωνα με αυτές τις διεθνείς συνθήκες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου άλλαξε το υπάρχον καθεστώς. Η Τουρκία θα δηλώσει πως ανά πάσα στιγμή διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο. Και θα δηλώσει πως διατηρεί το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης». Για να καταλήξει:

«Η Τουρκία θα κάνει ότι έγινε και στα Ιμια το 1996 και θα αποβιβαστεί σε μερικά νησιά. Πολύ απλό είναι».

Οι παρεμβάσεις της παρουσιάστριας και του τούρκου καθηγητή ξεκινούν από το χρονικό σημείο 0:26:

Πηγή: tourkikanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο