«Εκτοξεύθηκε» το φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στον λιγνίτη

Η απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, πιέζει την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, αν και η Κομισιόν διαμηνύει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την ενέργεια. Το άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου είναι χαοτικό, καθώς έχει εκτιναχθεί σε ποσοστά 80% επιπλέον και μάλιστα μόλις μέσα σε τρεις ημέρες.

Ειδικότερα, σε έκκληση προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν και την τελευταία κιλοβατώρα ενέργειας προχώρησε η Γερμανία, μετά τις αδικαιολόγητες περικοπές παροχής αερίου κατά 40% από τη Gazprom. Η έλλειψη αερίου οδήγησε μέσα σε 2 ημέρες σε εκτροχιασμό της τιμής του.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, από τα 82 ευρώ στις 13 Ιουνίου, στις 15 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά, πέταξε στα 126 ευρώ, ενώ σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκτινάχθηκε μέχρι τα 147ευρώ/MWh.

Μόσχα πέρασε και σε λεκτική αντεπίθεση, αποδίδοντας το ενεργειακό αδιέξοδο της Ευρώπης στις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Η Δύση αυτοκαταστράφηκε». Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ,  προχώρησε στην εκτίμηση οτι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να πληρώσει 400 δις δολάρια πιο ακριβά τις εισαγωγές ενέργειας φέτος. Εριστικός στον σχολιασμό του και ο επικεφαλής της GazpromΑλεξέι Μίλερ, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Προειδοποιήσαμε την Ευρώπη να μην εγκαταλείψει τα μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom…Το παιχνίδι τελείωσε».

Ωστόσο, επίσημα, η Ρωσία απέδωσε τη μείωση παροχής αερίου σε τεχνικό πρόβλημα, που καθυστερεί να αποκατασταθεί, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεών της προς της Ρωσία, και όχι σε πολιτική σκοπιμότητα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, τόνισε απαντώντας στη Μόχα πως το πρόβλημα σχετίζεται με τη συντήρηση στις τουρμπίνες. Μία από αυτές δεν έχει επιστραφεί στη Ρωσία, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεν ήταν προμελετημένο από αυτούς, αν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ως εξής: «Έχω την εντύπωση πως αυτό που συνέβη χθες ήταν πολιτική απόφαση και όχι τεχνικό πρόβλημα».

Σε γενικότερα πλαίσιο, η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο όλων των κρατών – μελών και η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στο λιγνίτη. Ο Κωνσταντίνος Γίδης, ο Διευθυντής λιγνιτικής μονάδας Μεγαλόπολης, υπογράμμισε ότι φέτος τα αποθέματα του λιγνίτη που έχουν στη διάθεση τους είναι 640.000 τόνοι. Την ίδια εποχή πέρυσι, είχαν 450.000, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα συγκεντρώνει λιγνίτη στις αυλές των θερμοηλεκτρικών μονάδων, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1.68 δις ευρώ, προκειμένου να τον αποσύρουμε δια παντός.

«Εκτοξεύθηκε» το φυσικό αέριο – Η Ελλάδα στρέφεται προσωρινά στον λιγνίτη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο