Φυσικό αέριο: Έκοψε κι άλλο τις ροές στη Γερμανία η Gazprom – Άλμα 25% στις τιμές

Η Ρωσία σφίγγει και άλλο τον κλοιό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς περιόρισε περαιτέρω τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream, κατά περίπου 60% πλέον, σε μια κίνηση με “πολιτικά κίνητρα” σύμφωνα με το Βερολίνο.

Ειδικότερα, αφότου ανακοίνωσε μείωση της χωρητικότητας του αγωγού κατά 40% προχτές, η Gazprom διέκοψε σήμερα και τη λειτουργία ενός τρίτου στροβίλου ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να πραγματοποιούν άλμα για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Συγκεκριμένα, μετά το άλμα 18% χτες, το συμβόλαιο Ιουλίου του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται σήμερα στο Άμστερνταμ (TTF) με νέο ράλι 24,6%, με την τιμή του πλέον στα 120,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η νέα ανακοίνωση της Gazprom ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η προηγούμενη μείωση των ροών ήταν μία πολιτική κίνηση, αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Παράλληλα, η απώλεια των ρωσικών προμηθειών συνέπεσε με τον περιορισμό της δυνατότητα των ΗΠΑ για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, λόγω ζημιάς σε μεγάλο τερματικό εξαγωγών στο Τέξας από πυρκαγιά.

Από την πλευρά της, η Gazprom ενημέρωσε ότι από σήμερα ότι οι ροές στο Nord Stream θα μειωθούν στα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Πρόκειται για μείωση 33% σε σύγκριση με το ποσοστό που ανακοινώθηκε την Τρίτη, όταν η εταιρεία είπε ότι η χωρητικότητα αποστολής θα περιοριστεί στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως λόγω έλλειψης λειτουργικών συμπιεστών στο Portovaya, το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική ακτή της Βαλτικής.

Το ζήτημα έχει προκύψει αφότου μια τουρμπίνα του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, δεν έχει επιστραφεί ακόμα λόγω των κυρώσεων.

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ρωσικός γίγαντας περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο Eni για τη σημερινή ημέρα.

“Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για τη σημερινή ημέρα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου”, δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι “οι λόγοι για τη μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί”.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται γενικότερα σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Φυσικό αέριο: Έκοψε κι άλλο τις ροές στη Γερμανία η Gazprom – Άλμα 25% στις…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο επίλεκτο σώμα του αμερικανικού στρατού: «Δοκιμάζονται οι αντοχές του ανθρώπου» (vid)

Στο ανελέητο κρύο της Αλάσκας, ο στρατός των ΗΠΑ σφυρηλατεί μια νέα γενιά στρατιωτών ικανών να ευδοκιμήσουν στα πιο σκληρά περιβάλλοντα. Μέσα σε ανέμους που παγώνουν τα κόκκαλα και θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν σε ιστορικά χαμηλά, οι στρατιώτες δοκιμάζονται με τρόπους που υπερβαίνουν την παραδοσιακή στρατιωτική

Εργοδότης παρακολουθούσε με GPS το εταιρικό ΙΧ υπαλλήλου του

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δέχθηκε την καταγγελία πρώην εργαζομένου σε θέση υπαλλήλου – πωλητή, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά δεδομένα του είχαν τύχει παράνομης επεξεργασίας μέσω του συστήματος γεωεντοπισμού (GPS), που λειτουργούσε σε όχημα το οποίο

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν οφειλές στο Δημόσιο, για ποιους έρχεται «ψαλίδι» στην παρακράτηση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το 70% που ανέρχεται σήμερα το ποσοστό παρακράτησης θα μειωθεί κάτω από 50%. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος χρειάζεται ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο για παράδειγμα, αντί να παρακρατηθεί ποσοστό 70%

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι: Ελεύθερη η είσοδος σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου

Ελεύθερη είναι η είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς αποτελεί την πρώτη Κυριακή του μήνα, ενώ είναι η τελευταία Κυριακή με δωρεάν είσοδο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, που λήγει στις 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται

Μετάβαση στο περιεχόμενο