Φυσικό αέριο: Έκοψε κι άλλο τις ροές στη Γερμανία η Gazprom – Άλμα 25% στις τιμές

Η Ρωσία σφίγγει και άλλο τον κλοιό στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς περιόρισε περαιτέρω τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream, κατά περίπου 60% πλέον, σε μια κίνηση με “πολιτικά κίνητρα” σύμφωνα με το Βερολίνο.

Ειδικότερα, αφότου ανακοίνωσε μείωση της χωρητικότητας του αγωγού κατά 40% προχτές, η Gazprom διέκοψε σήμερα και τη λειτουργία ενός τρίτου στροβίλου ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να πραγματοποιούν άλμα για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Συγκεκριμένα, μετά το άλμα 18% χτες, το συμβόλαιο Ιουλίου του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται σήμερα στο Άμστερνταμ (TTF) με νέο ράλι 24,6%, με την τιμή του πλέον στα 120,8 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η νέα ανακοίνωση της Gazprom ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η προηγούμενη μείωση των ροών ήταν μία πολιτική κίνηση, αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Παράλληλα, η απώλεια των ρωσικών προμηθειών συνέπεσε με τον περιορισμό της δυνατότητα των ΗΠΑ για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, λόγω ζημιάς σε μεγάλο τερματικό εξαγωγών στο Τέξας από πυρκαγιά.

Από την πλευρά της, η Gazprom ενημέρωσε ότι από σήμερα ότι οι ροές στο Nord Stream θα μειωθούν στα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Πρόκειται για μείωση 33% σε σύγκριση με το ποσοστό που ανακοινώθηκε την Τρίτη, όταν η εταιρεία είπε ότι η χωρητικότητα αποστολής θα περιοριστεί στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως λόγω έλλειψης λειτουργικών συμπιεστών στο Portovaya, το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική ακτή της Βαλτικής.

Το ζήτημα έχει προκύψει αφότου μια τουρμπίνα του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, δεν έχει επιστραφεί ακόμα λόγω των κυρώσεων.

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ρωσικός γίγαντας περιόρισε κατά 15% τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προς τον ιταλικό όμιλο Eni για τη σημερινή ημέρα.

“Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για τη σημερινή ημέρα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου”, δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι “οι λόγοι για τη μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί”.

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται γενικότερα σε συνεχή πτώση από την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου σε πολλούς ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Φυσικό αέριο: Έκοψε κι άλλο τις ροές στη Γερμανία η Gazprom – Άλμα 25% στις…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από