Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο

«Η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για το γνωστό ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» της Κύπρου.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2020 από δημοσιογράφους του Al Jazeera, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και, με κρυφή κάμερα, απέσπασαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και τον βουλευτή του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ Χριστάκη Γιοβάνη.

Συλλούρης και Γιοβάνης καλούνται σήμερα να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος «από το 2007 μέχρι το 2020 είχε πολιτογραφήσει 6.779 επενδυτές από τρίτες χώρες, κυρίως πλούσιους Ρώσους. Όποιος αποκτά κυπριακό διαβατήριο, μπορεί να κινείται και να εγκαθίσταται ελεύθερα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό ήταν ένα δέλεαρ και για ενδιαφερόμενους με ύποπτους σκοπούς. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρσι, το 53% όλων των χορηγήσεων διαβατηρίων μετά το 2007 ήταν ‘παράνομες από ποινικής και πολιτικής απόψεως’. Η Κύπρος πωλούσε υπηκοότητες σε εγκληματίες, οι οποίοι στην πατρίδα τους είχαν καταδικαστεί ή ήταν καταζητούμενοι για φοροδιαφυγή, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα εγκλήματα».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση σταμάτησε τη χορήγηση των «χρυσών διαβατηρίων» τον Νοέμβριο του 2020, αλλά «οι 1417 αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούσαν, εξετάστηκαν. Μόνο το 2021 η κυβέρνηση χορήγησε άλλες 390 υπηκοότητες. Κατόπιν αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ‘επί παραβάσει της Συνθήκης’ εναντίον της Κύπρου. Λόγω των κατηγοριών (που αντιμετωπίζει) ο Δημήτρης Συλλούρης έχασε όχι μόνο την προεδρία της κυπριακής Βουλής, αλλά και τη βουλευτική έδρα, κατά συνέπεια και τη βουλευτική ασυλία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παραβιάσει κανέναν νόμο».

Πηγή: DW

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις