Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Σε μία δύσκολη χρονική περίοδο το λιμάνι του Πειραιά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα και έχασε θέσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τα κορυφαία λιμάνια τα οποία διακινούν πάνω από ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Σύμφωνα με την ειδική έκδοση DynaLiners Millionaires που είδε πρόσφατα τη δημοσιότητα ο Πειραιάς έχασε το 2021 δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε από την 29η στην 31η και μία θέση στην Ευρώπη από την 4η στην 5η. Η Βαλένθια τον προσπέρασε αφού είχε αύξηση διακίνησης “κουτιών” κατά 4% ενώ το Μεγάλο Λιμάνι είχε μείωση κατά 2%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στην τρίτη γεωγραφική θέση με τα περισσότερα λιμάνια μετά την Απω Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Όσο αναφορά την γενικότερη εικόνα των λιμανιών παγκοσμίως, σε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 149 τον αριθμό, τα 56 από αυτά, ποσοστό 37,5% βρίσκονται σε κράτη της Άπω Ανατολής με συνολική διακίνηση φορτίων να ξεπερνά τα 441,5 εκατ. teu σε ένα σύνολο 864 εκατ. teu που ήταν η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2021, ποσοστό 51%.

Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική 19 λιμάνια, η Μεσόγειος με16 λιμάνια, όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική με 12 και η Βόρειος Ευρώπη με 11 λιμάνια.

Τα 149 λιμάνια με διακίνηση φορτίων άνω του 1 εκατ. teu βρίσκονται σε 64 χώρες. Η Κίνα ελέγχει 27 λιμάνια με συνολική διακίνηση 242,8 εκατ. teu, ήτοι το 28,1% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Έξι από τα μεγαλύτερα κινεζικά λιμάνια βρίσκονται στην κατάταξη των 10 πρώτων παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο εκείνο της Σαγκάη, που διακίνησε 47,03 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2021 ποσοστό 5,4% επί του συνόλου.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12 λιμάνια. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο με ένα λιμάνι, τον Πειραιά.

Η ΕΕ έχει στον κατάλογο με 17 λιμάνια που ανήκουν σε 10 κράτη με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι το λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που βρίσκεται στη 10η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθούν η Αμβέρσα 15ο λιμάνι παγκοσμίως, το Αμβούργου 21ο παγκοσμίως, της Βαλένθια της Ισπανίας 29ο παγκοσμίως και την ευρωπαϊκή πεντάδα συμπληρώνει ο Πειραιάς 31η θέση παγκοσμίως).

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις