Νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφία – Ψύχραιμη και αποφασιστική η στάση της Αθήνας

Με το γεωτρύπανο να έχει πιάσει δουλειά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα διατηρεί την στρατηγική όξυνσης, επιλέγοντας το ύψος της έντασης κάθε φορά, αλλά με βασικό προσανατολισμό στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα απαντά θεσμικά, όπου χρειάζεται με επιχειρήματα, αφήνοντας την Άγκυρα να παίζει μόνη της το αδιέξοδο παιχνίδι της προσχεδιασμένης όξυνσης.

Μπορεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν να παραμένει καθηλωμένο στα 55 χιλιόμετρα έξω από την Αττάλεια, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία όμως εμμένει στη ρητορική των προκλήσεων.

Μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αιγαίου και τις έμμεσες απειλές για ένα νέο 1922, τη σκυτάλη πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κόντρα στη θέση της διεθνούς κοινότητας, χαιρέτισε ξανά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ανοίγοντας ξανά την Αγία Σοφία ως χώρο λατρείας, προστατεύσαμε την κληρονομιά της κατάκτησης και του νικηφόρου διοικητή της, Μωάμεθ του Πορθητή» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία (…) από το 1974 και μετά συνεχώς είναι αναθεωρητική, συνεχώς αμφισβητεί, μας έχει ένα ενεργό casus belli, ως εκ τούτου όλα αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απρόβλεπτα είναι πλήρως αναμενόμενα, γι’ αυτό το λόγο λαμβάνουμε τα μέτρα μας και είμαστε σε εγρήγορση» σημείωσε ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός και τουρκολόγος.

Η Αθήνα δεν πρόκειται να πέσει στην τουρκική παγίδα της προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας όταν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρότερες από ποτέ.

«Mε απόλυτη νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. O φόβος είναι άγνωστη έννοια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην Real News.

Συνεκπαίδευση του ελληνικού με το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, με τη συμμετοχή του αρματαγωγού Ικαρία, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Χάιφα.

Νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφία – Ψύχραιμη και αποφασιστική η στάση της Αθήνας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο