Καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μέσα σε λίγες ημέρες, καταστρέφοντας ό,τι είχαν επιτύχει πέντε χρόνια προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την τρίτη παράταση του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου – αυτή τη φορά για δύο έτη, έως τον Ιούλιο του 2024. Και μάλιστα αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση της αλιείας για το διάστημα αυτό, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου.

«Με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια-1

Η ενέργεια του υπουργείου ήρθε μετά από τη δημοσιοποίηση (βλ. «Κ» 8.9.2022: «Γυάρος: Προσπάθειες πέντε ετών χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες») των συνεπειών μιας λανθασμένης απόφασης την άνοιξη.

Όταν θεσπίστηκε το «προσωρινό» καθεστώς προστασίας της Γυάρου, μετά από το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα LIFE, η αλιεία σε μια ζώνη γύρω από το νησί επετράπη μόνο συγκεκριμένους μήνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση ήταν ασαφής ως προς το ποια δημόσια αρχή ήταν υπεύθυνη για την άδεια, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αλιευτεί για πέντε χρόνια και να μετατραπεί σε παράδεισο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Φέτος τον Απρίλιο όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να άρει την υποχρέωση άδειας, με αποτέλεσμα μόλις ξεκίνησε η αλιευτική περίοδος, σκάφη από όλη την Ελλάδα να έρθουν στη Γυάρο και μέσα σε λίγες ημέρες να εξαφανίσουν αυτό το «θαύμα» της προηγούμενης πενταετίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις