Γαρυφαλέλαιο; Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Τα γαρύφαλα προέρχονται από το Syzygium aromaticum, ένα αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί στην Ασία και τη Νότια Αμερική. Το γαρυφαλέλαιο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως μπαχαρικό, ενώ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη μείωση της φλεγμονής και για την ενίσχυση της πέψης. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται και για την εξόντωση διαφόρων παρασίτων και την απώθηση των εντόμων, διότι περιέχει ευγενόλη, ένα ισχυρό μικροβιοκτόνο συστατικό, σύμφωνα με το wikihealth.

Ποιες είναι οι βασικότερες χρήσεις του γαρυφαλέλαιου;

1. Διατροφή

Το γαρύφαλλο, ως μπαχαρικό μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με διατροφικά δεδομένα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλο περιέχει 30% της RDI μαγγάνιο, 4% της RDI βιταμίνη Κ, 3% της RDI βιταμίνη C και ίχνη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης Ε. Επιπρόσθετα, το γαρύφαλλο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Η βιταμίνη C και η ευγενόλη είναι δύο αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών, ενώ το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

2. Πονόδοντος

Το γαρυφαλέλαιο πιστεύεται ότι έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, το έλαιο γαρύφαλλου είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά φυσικά φάρμακα για τον πονόδοντο. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, στην οποία συμμετείχαν 73 άτομα, διαπιστώθηκε ότι το γαρυφαλέλαιο είχε περίπου τα ίδια αποτελέσματα με την βενζοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) ως προς την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο που προκύπτει από την ένεση στο στόμα.

3. Διαβήτης

Σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γαρύφαλλο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, μειώνοντας το σάκχαρο του αίματος πριν και μετά το φαγητό.

Σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, στην οποία συμμετείχαν υγιή άτομα, τα οποία κλήθηκαν να λαμβάνουν εκχύλισμα πολυφαινολικού γαρύφαλλου, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματός τους μειώθηκαν σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες ότι το γαρύφαλλο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται περεταίρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω αποτελέσματα.

4. Ακμή

Το γαρυφαλέλαιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη μείωση της ακμής ως μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία. Σύμφωνα με μια in vivo μελέτη του 2017, το αιθανολικό εκχύλισμα γαρύφαλλου που περιέχει ευγενόλη, κατάφερε να καταστείλει τη δραστηριότητα του βακτηρίου P. acnes και να μειώσει την φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος σε ζώα. Ωστόσο και για αυτή την ιδιότητα του γαρυφαλέλαιου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η χρήση γαρυφαλέλαιου;

Το γαρυφαλέλαιο είναι γενικά ασφαλές για τοπική χρήση, ωστόσο η ευγενόλη που περιέχει μπορεί να επηρεάσει την εντερική μικροχλωρίδα και ορισμένα χρήσιμα βακτήρια του εντέρου όταν καταναλώνεται από το στόμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.

Γενικά συνιστάται να μην καταναλώνετε γαρυφαλέλαιο σε μεγάλες ποσότητες. Αντ΄ αυτού προτείνεται η τοπική χρήση του στο δέρμα, στα ούλα και ως στοματικό διάλυμα.

Επιπρόσθετα, το γαρυφαλέλαιο δεν πρεπει να δίνεται σε βρέφη και παιδιά, διότι από την κατάποσή του έχουν αναφερθεί περιστατικά διάχυτης ενδαγγειακής πήξης (DIC), ηπατοκυτταρικής νέκρωσης και καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τέλος, λόγω ανεπαρκούς έρευνας, οι έγκυες γυναίκες είναι καλύτερο να αποφεύγουν προϊόντα γαρύφαλλου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό τους (Δείτε γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι δυστυχώς σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντάμε στα ταξίδια μας καλοπροαίρετοι. Μια νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης QuoteZone ανέδειξε ότι πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αποτελούν…

Μετάβαση στο περιεχόμενο