«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά

Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον γαλλικών μαχητικών, τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα επόμενα χρόνια τα 24 Mirage 2000-5.

Και μόνο μια Πολεμική Μοίρα Rafale έχει αλλάξει τα δεδομένα στις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο, καθώς η τουρκική αεροπορία έχει ήδη λάβει τα πρώτα μηνύματα για τις δυνατότητες των καινούργιων μαχητικών της HAF. Όσο γρήγορα έφτασε να είναι απόλυτα επιχειρησιακή η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» άλλο τόσο γρήγορα φτάνουν – όπως δείχνουν ήδη οι αντιδράσεις των γειτόνων – τα νέα για το νέο status στην περιοχή που έχει επιφέρει η αγορά των 24 γαλλικών «ριπών».

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Tούρκου υπουργού άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ περί έντονου ενδιαφέροντος της Τουρκίας για απόκτηση μαχητικών Typhoon Eurofighter, η οποία έως τώρα δεν έχει προχωρήσει λόγω των ενστάσεων της Γερμανίας είναι χαρακτηριστικές. Και ενώ ήδη οι Άγγλοι αλλά και οι Ισπανοί εμφανίζονται θετικοί σε μια ενδεχόμενη πώληση στην Τουρκία. Ήδη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχείς επαφές με τους Βρετανούς και μάλιστα έχει επισκεφθεί στην Αγγλία Αεροπορική Βάση, η οποία φιλοξενεί Typhoon Eurofighter.

Το δικινητήριο μαχητικό με δυνατότητες σχεδόν ανάλογες με αυτές που διαθέτει το γαλλικό Rafale βρίσκεται στο στόχαστρο των γειτόνων από τότε που η Πολεμική μας Αεροπορία προχώρησε στην απόκτηση των «ριπών», την ώρα μάλιστα που η TuAF ήδη είχε τεθεί εκτός του προγράμματος απόκτησης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Μαζί με τα πρώτα έξι Rafale που προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης τον Ιανουάριο του 2022 η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε και τους πανίσχυρους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor. Όπλο το οποίο υπερέχει μακράν όλων των πυραύλων που έχουν αλλά και θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια οι γείτονες μαζί με τα 40 καινούργια F-16 Viper. Και αυτός φαίνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους που τους αναγκάζει να εξακολουθούν να αναζητούν το «αντίδοτο» των Rafale. Καθώς και τα Typhoon Εurofighter έχουν στο «φάκελο» τους τη δυνατότητα χρήσης Meteor, αν και όπως τονίζουν αεροπορικές πηγές, τα ηλεκτρονικά των Rafale είναι πιο προχωρημένα και μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τόσο τους πυραύλους Meteor όσο και κάθε άλλο όπλο που μπορεί να μεταφέρει το γαλλικό μαχητικό.

rafale

Αν μάλιστα, όπως σχεδιάζεται, η Πολεμική Αεροπορία αυξήσει τον αριθμό των Rafale και τα μοιράσει σε δύο Πολεμικές Μοίρες με ταυτόχρονη προμήθεια επιπλέον πυραύλων Meteor, το ποιοτικό της πλεονέκτημα θα καλύπτει  την αριθμητική υπεροχή των γειτόνων σε μαχητικά. Ειδικά εάν προχωρήσει και η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 σε διαμόρφωση Viper. Την ίδια ώρα, η Πολεμική μας Αεροπορία προετοιμάζεται ήδη για το μεγάλο άλμα με την απόκτηση και των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35, με ταυτόχρονη απόκτηση νέων όπλων, όπως τους JASSM και των AMRAAM 120d.

rafale

Κατά συνέπεια όλα  δείχνουν ότι οι γείτονες δεν θα σταματήσουν την εξοπλιστική ενίσχυση της αεροπορίας τους με τα 40 καινούργια και τα 79 αναβαθμισμένα Viper και θα αναζητήσουν την απάντηση στα Rafale αλλά και στα F-35 που έρχονται στα τέλη της δεκαετίας. 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Σημαντικά επιτεύγματα για τους πρώτους 3 μήνες

Σπουδαία ημέρα για την Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας. Πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδες». Τρεις μήνες γεμάτοι πολλαπλές προκλήσεις και σπουδαία επιτεύγματα. Η Επιχείρηση «Ασπίδες» συνεχίζει την αποστολή της σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, για τη

Μεταφέροντας 11 ρ/κ από Ασία σε Ευρώπη με το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών “Happy Star”

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα από το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών Happy Star, το φόρτωσε και μετέφερε 11 ρυμούλκα από την Ασία προς την Ευρώπη. Το 156 μέτρων πλοίο διαθέτει δυο γερανούς με ανυψωτική ικανότητα 1100 τόνους! Το Happy

Δεξαμενόπλοια: Ο σκιώδης στόλος που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο παραμένει στο παιχνίδι

Αυτό, όπως μεταδίδει το Hellenic Shipping News, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις  στη μελλοντική προσφορά δεξαμενόπλοιων. Στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η ναυλομεσιτική εταιρεία Gibson αναφέρει πως “οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν

Ώρα νησιού: Γιατί κάποια θέρετρα στις Μαλδίβες μετακινούν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα πολυτελή θέρετρα των Μαλδίβων τα έχουν πραγματικά όλα – το τιρκουάζ νερό, την πλούσια θαλάσσια ζωή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικό τους σύστημα χρόνου. Αναφέρεται ως «ώρα του νησιού», δεν είναι μια μεταφορική ρήση που

Μετάβαση στο περιεχόμενο