Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης , προειδοποίησε σε εμπιστευτική συνάντηση στις Βρυξέλλες με διπλωματικούς εκπροσώπους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει διαθέσιμες μόνο τρεις φρεγάτες για τους επόμενους μήνες.

Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στον Γρυπάρη από τη γερμανική εφημερίδα, η αποστολή θα μπορεί πλέον να συνοδεύει το πολύ τέσσερα εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab el Mandeb, στα ανοιχτά της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Γρυπάρη, ωστόσο, θα χρειαζόταν τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία και αεροπορική υποστήριξη από drone ή αεροσκάφος αναγνώρισης.

Η Γερμανία απέσυρε τη φρεγάτα Hessen από την αποστολή της ΕΕ τον Απρίλιο και η φρεγάτα «Hamburg» θα αναλάβει να την αντικαταστήσει. Ωστόσο, η γερμανική φρεγάτα θα φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα το νωρίτερο τον Αύγουστο.

Κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας διοικητής Υποναύαρχος Γρυπάρης έκανε τον απολογισμό της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Από τα μέσα Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία της ευρωπαϊκής αποστολής συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εξουδετερώνοντας 12 drones που εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι και έναν πύραυλο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος που θέτουν οι αντάρτες της Υεμένης παραμένει οξύς, προειδοποίησε ο υποναύαρχος. Για παράδειγμα, στις 29 Απριλίου, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να ξεπεράσουν την αεράμυνα της αποστολής με ένα σμήνος drones και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με το Spiegel, οι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης την επέκταση της εντολής της αποστολής της ΕΕ. Η Γερμανία φέρεται να έχει προτείνει ότι τα πολεμικά πλοία της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων που προορίζονται για τους αντάρτες Χούθι, μια επιλογή που θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Πηγή: Spiegel / Φωτογραφία αρχείου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πειραιάς: Νέο φορτίο με 46 κιλά κοκαΐνης εντόπισε η ΑΑΔΕ σε κοντέινερ με μπανάνες

Ειδικότερα, οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέσχεσαν 46 κιλά κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένης μέσα σε ψυκτικό κοντέινερ με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά. Ακολούθησε έλεγχος x-ray όπου εντοπίστηκε ύποπτη οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και ο ρόλος του Frontex

Οι τέσσερεις πυλώνες του Συμφώνου Tο νέο Σύμφωνο τροποποιεί και εξελίσσει προγενέστερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πεδίο της μετανάστευσης και επιχειρεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην αυστηρότητα και τη δικαιοσύνη. Έχοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που εξέφρασαν τα κράτη μέλη ΕΕ, στον

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό

Μετάβαση στο περιεχόμενο