Ευ. Αποστολάκης : Δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει στρατιωτική ενέργεια

Στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θεωρεί ότι δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει στρατιωτική ενέργεια. «Θεωρώ ότι δεν θα πάρει το ρίσκο, όμως το πάει μέχρι τα όρια. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε πίεση και την ανησυχία που έχουν όλοι  να μη γίνει κάτι στην περιοχή με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ό, τι πιάσουμε, ό, τι κερδίσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «ας τονίσουμε πάλι άλλη μια φορά ότι ζούμε μία κατάσταση η οποία έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Απειλές, ξανά απειλές και αρχίζει να αναστρέφεται η λογική και να γίνεται το παράδοξο. Δηλαδή φτάνουμε στο σημείο να πρέπει ο Α/ΓΕΕΘΑ ή οποιοσδήποτε στρατιωτικός διοικητής να πάρει άδεια από την Τουρκία για να πάει σε ένα νησί του Αιγαίου;  Αρχίζουμε να συζητάμε ότι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων να είναι αιτία casus belli και μάλιστα σε μια περιοχή που συζητάμε για νότια της Κρήτης, η οποία δεν επηρεάζει καθόλου τους Τούρκους. Δηλαδή η δικαιολογία ότι παρεμποδίζεται η θαλάσσια ελευθερία κατά κάποιο τρόπο μέσα στο Αιγαίο, τουλάχιστον στη νότια Κρήτη, δεν υφίσταται. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η Τουρκία, όπως έχουμε ξαναπεί, απλά θέλει να δημιουργεί θέματα, απλά θέλει να υπάρχουν εντάσεις».

«Έχουμε ξαναπεί ότι ο Ερντογάν κινείται στα περιθώρια που του αφήνουν η υφιστάμενη κατάσταση και η ΕΕ και οι σύμμαχοι που έχουμε γύρω γύρω σε ό, τι αφορά το ΝΑΤΟ, τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικάνους. Η Τουρκία κινείται στο πεδίο αυτό της περιοχής, το γεωπολιτικό, δοκιμάζοντας κάποιες θέσεις και ανάλογα με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, αν μπορεί να τις διαχειριστεί, συνεχίζει, αν δεν μπορεί να τις διαχειριστεί, σταματάει και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία» σημείωσε.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ακόμα ότι: «εδώ λοιπόν τώρα είναι όλα, όπως έχουμε ξαναπεί, στο τραπέζι. Τα εξοπλιστικά από τους Αμερικανούς, τη μερίδα του λέοντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα θέματα της ΑΟΖ, τον έλεγχο της περιοχής στον χώρο. Μιλάμε για Λιβύη, μιλάμε για Συρία, μιλάμε για Αζερμπαϊτζάν[…] Προσπαθεί να αποκτήσει έναν έλεγχο της περιοχής. Δηλαδή φανταστείτε τώρα μια ναυτική βάση, μια αεροπορική βάση στην Αλβανία μας δημιουργεί ακόμη ένα πρόσθετο πρόβλημα στην άμυνα, γιατί αρχίζει πια να γίνεται η απειλή σφαιρική δεν έχουμε μόνο από τη μεριά της Ανατολής θα έχουμε και από την μεριά της Αλβανίας».

«…όμως να μην σταματάμε μόνο στο θέμα των εκλογών. Δηλαδή δεν είναι ο σκοπός του μόνο να κερδίσει τις εκλογές. Σκοπός του είναι να κερδίσει και μερικά πράγματα και μερικές θέσεις που έχει μέσα στο γεωπολιτικό πεδίο. Δηλαδή η στρατηγική της Τουρκίας είναι συγκεκριμένη και οι στόχοι της είναι συγκεκριμένοι. Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο στην περιοχή. Θέλει να κεφαλαιοποιήσει, όπως είπαμε και προηγουμένως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει φανεί ότι είναι χρήσιμη και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, αλλά και επιπλέον είναι είναι κράτος κλειδί στις κρίσεις που υπάρχουν στη Συρία, στη Λιβύη. Αυτό το παίζει και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί, όλο – όλο αυτό είναι. Θεωρώ ότι δεν τον συμφέρει να κάνει στρατιωτική ενέργεια», ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης κι επισήμανε ότι «αν προκύψει μια στρατιωτική ενέργεια η εξέλιξη μπορεί να είναι ραγδαία και μη ελέγξιμη. Επομένως δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα κάνω κάτι και θα σταματήσει εκεί. Η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια έχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ευρεία σύρραξη[…] Θεωρώ ότι δεν θα πάρει το ρίσκο, όμως το πάει μέχρι τα όρια. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε πίεση και την ανησυχία που έχουν όλοι  να μη γίνει κάτι στην περιοχή με τον οποιοδήποτε τρόπο. Ό, τι πιάσουμε, ό, τι κερδίσουμε».

«Νομίζω είναι λάθος να φυτεύουμε την ανησυχία ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ολοκλήρωσης των εκλογών στην Ελλάδα και του να προκύψει η κυβέρνηση μέχρι να καταλήξουμε κάπου ότι θα έχουμε μια αδυναμία στο να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει από την Τουρκία, Ας είμαστε ψύχραιμοι και ας καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να φυτεύουμε τέτοιες ανησυχίες. Το θέμα με την Τουρκία υπάρχει, είναι υπαρκτό, καθημερινό, συνεχόμενο.[…] Γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα πρέπει ποτέ να κάνουμε εκλογές. Δεν θα πρέπει ποτέ να βρισκόμαστε σε μια φάση του να αντικατασταθεί η όποια κυβέρνηση με την ανησυχία ότι μέχρι να προκύψει αυτό ο κίνδυνος μεγαλώνει. Ο κίνδυνος υπάρχει» τόνισε στο τέλος της συνέντευξής του.

Ευ. Αποστολάκης στην ΕΡΤ: Δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει στρατιωτική ενέργεια

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο