Γιγαντιαίο υποθαλάσσιο καλώδιο στο στόχαστρο της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις γνωρίζουν νέες εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, απότοκο των κινεζικών μπαλονιών που εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τα οποία η Ουάσιγκτον επέλεξε να καταρρίψει. Με την αμερικανική πλευρά να υποστηρίζει πως επρόκειτο για κατασκοπευτικό εξοπλισμό και την κινεζική να αντιλέγει ότι ήταν απλώς μετεωρολογικός εξοπλισμός, η πρώτη απώλεια της συγκεκριμένης κόντρας ήταν η ακύρωση της πολυαναμενόμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα.

Πλέον, οι οξυμμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που οφείλονται σε πληθώρα επιπλέον παραγόντων πέραν του προαναφερθέντος, επηρεάζουν και projects παγκόσμιου βεληνεκούς, και δη την κατασκευή ενός γιγαντιαίου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων.

Ειδικότερα, βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η Κίνα αποχώρησε από το συγκεκριμένο project, το οποίο προσέβλεπε στην κατασκευή ενός καλωδίου δικτύου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Τα πρώτα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είχαν γίνει από το 2022, οπότε και οι China Telecom και China Mobile απέσυραν τις αθροιστικές τους επενδύσεις.

Μήλον της έριδος φαίνεται να είναι η χώρα που θα κατασκευάσει τις υποδομές στήριξης του παγκόσμιου δικτύου. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας έχει καταστεί εμφανές. Ενδεικτικό παράδειγμα, το stop των ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα.

Η αποχώρηση της Κίνας από το project του υποθαλάσσιου καλωδίου οφείλεται στην επιλογή της αμερικανικής εταιρείας SubCom για την κατασκευή των υποδομών έναντι της κινεζικής Hengtong Marine, υπογραμμίζουν πηγές των Financial Times. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το project αποτελείται από τις εξής εταιρείες: Microsoft, Orange και Telecom Egypt.

Επί του παρόντος, περίπου το 95% της «διαδικτυακής κίνησης» μεταξύ ηπείρων πραγματοποιείται μέσω 400 υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία εκτείνονται για 1,4 εκατ. χιλιόμετρα. Οι υποδομές αυτές θεωρείται ότι είναι ευάλωτες και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποκλοπής.

Στο επίκεντρο του εν λόγω κινδύνου βρίσκεται η Κίνα, καθώς, βάσει πρόσφατου νόμου, οι κινεζικές εταιρείες και ιδρύματα είναι υποχρεωμένες να διαμοιράζονται δεδομένα με την κυβέρνηση εφόσον οι πληροφορίες που περιέχουν αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα δεδομένα που θα βρίσκονται στον έλεγχο κινεζικών εταιρειών ίσως είναι διαθέσιμα και στο Πεκίνο.

Η κατάσταση που εξελίσσεται δημιουργεί ανησυχία πως εν τέλει θα υπάρξει κατακερματισμός του διαδικτύου σε δύο στρατόπεδα: στο πρώτο θα βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι υποδομές των οποίων θα τη συνδέουν με τους συμμάχους της, ενώ στο δεύτερο η Κίνα, η οποία θα εστιαστεί στην Ασία και στην Αφρική (και ενδεχομένως στη Ρωσία).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι δυστυχώς σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντάμε στα ταξίδια μας καλοπροαίρετοι. Μια νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης QuoteZone ανέδειξε ότι πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αποτελούν…

Μετάβαση στο περιεχόμενο