Η Μελόνι θέλει σύμμαχο τη Γαλλία στο μεταναστευτικό

Η Ρώμη αναζητά συμμάχους στο Παρίσι για την επίλυση του μεταναστευτικού και όχι μόνο. Στο επίκεντρο ακόμη τίθενται ζητήματα οικονομίας και ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν και συνεχίζουν να διαρρέουν από την τελευταία συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογό της, Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, το κλίμα στις σχέσεις Ρώμης και Παρισιού, άρχισε να αλλάζει.

Η ευθεία σύγκρουσηγια το ποιός θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια του στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποτελεί πλέον παρελθόν. Τώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης ζητά τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου για να στηριχθεί οικονομικά η Τυνησία και να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Κάτι που θα προκαλούσε ένα νέο, τεράστιο κύμα προσφύγων προς την Ιταλία και πιθανώς, και προς τις γαλλικές ακτές.

Η νέα σύμπλευση των δυο χωρών αφορά όμως και άλλους τομείς: από τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας (με μεγαλύτερη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για υποδομές) μέχρι την ατζέντα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία  αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Παρίσι. «Θέλουμε να συνεργαστούμε, με θετικό, αποδοτικό τρόπο», δήλωσε η Μελόνι.

Η Ιταλία στηρίζει Μακρόν …

Πρόσφυγες, Λαπεντούζα
Πρόσφυγες και μετανάστες στο ιταλικό νησί ΛαπεντούζαΕικόνα: Torretta/Fotogramma/ROPI/picture alliance

Η Ιταλία, στα πλαίσια της νέας αυτής σχέσης, προσπαθεί να πετύχει και την εξαίρεση των βιοκαυσίμων από το υποχρεωτικό τέλος που η ΕΕ έχει ορίσει για το 2035. «Θέτουμε κάποιους στόχους, αλλά το ποιες τεχνολογίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό δόγμα», επιμένει η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Πολλά στελέχη της κυβέρνησής της επιμένουν ότι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα παραμένουν πολύ ακριβά, σε τιμές απαγορευτικές για την πλειονότητα των πολιτών.

Γενικότερα, πάντως, η  Ρώμη δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει τον Γάλλο πρόεδροσε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για  την εσωτερική κατάσταση στην χώρα του.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, άλλαξε εντυπωσιακά γραμμή. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τον Μακρόν για νέο-αποικιακή πολιτική και για εγωιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού. Τώρα διαπίστωσε, όπως φαίνεται, ότι  οι ευρύτερες ευρωπαϊκές ισορροπίες, επιβάλλουν μια ρεαλιστική όσο και ψύχραιμη στρατηγική.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.