Αλλαγές στην κορυφή των νηογνωμόνων

Μια σημαντική αλλαγή στην κορυφή της λίστας με τους νηογνώμονες που καλύπτουν στην κλάση τους τον ελληνόκτητο στόλο καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του Committee η S&P Global Market Intelligence, πρώτος νηογνώμονας όσον αφορά τον αριθμό ελληνικών συμφερόντων πλοίων που έχει στην κλάση του πέρασε Ιαπωνικός Νηογνώμονας (ClassNK).  Στις 17 Μαρτίου 2023 αριθμούσε 801 ελληνόκτητα πλοία, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό κατά 20 πλοία.  Στη δεύτερη θέση βρίσκεται Αμερικανικός Νηογνώμονας, ο οποίος όμως κρατάει με διαφορά την πρώτη θέση όσον αφορά τη χωρητικότητα των ελληνικών συμφερόντων πλοίων.  Ο ABS έχει στην κλάση του 753 πλοία από 808 εμπορικά πλοία τον Μάρτιο του 2022.  Ο Lloyd’s Register ακολουθεί με 742 πλοία από 773 έναν χρόνο πριν, ενώ ο Γαλλικός Νηογνώμονας (BV) μετράει φέτος 717 πλοία, κερδίζοντας 5 πλοία σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Ο Νορβηγικός Νηογνώμονας (DNV) έχει στην κλάση του 593 ελληνικών συμφερόντων πλοία από 597 τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ ο Ιταλικός Νηογνώμονας (RINA) έφτασε τα 250 πλοία, κατά 13 περισσότερα συγκριτικά με πέρσι.

Με βάση τη μεταφορική ικανότητα, ο Αμερικανικός Νηογνώμονας παραμένει σταθερά πρώτος με 88,24 εκατ. dwt.  Στη δεύτερη θέση ο Lloyd’s Register με 57,98 εκατ. dwt και ακολουθούν ο BV με 57,2 εκατ. dwt, ο ΝΚ με 54,1 εκατ. dwt και ο DNV 47,9 εκατ. dwt.  Όσον αφορά τον RINA, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό στόλο στην Ελλάδα, φτάνει τα 15,33 εκατ. dwt.

Τα νηολόγια  

Ο ελληνόκτητος στόλος τον Μάρτιο του 2023 αποτελείτο από 4.110 πλοία άνω των 1.000 gt, συνολικής χωρητικότητας 349,2 εκατ. dwt και 204,3 εκατ. gt.  Ήταν μειωμένος κατά 30 πλοία, 6,1 εκατ. dwt και 5,7 εκατ. gt σε ετήσια βάση.  Είναι εγγεγραμμένος σε συνολικά 32 σημαίες.

Οι σημαίες της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ κρατούν σταθερά τα πρωτεία.  Ειδικότερα, το νηολόγιο της Λιβερίας έχει 1.080 ελληνόκτητα πλοία, χωρητικότητας 98,8 εκατ. dwt (28,30% του στόλου με όρους dwt), ενώ των Νήσων Μάρσαλ 1.062 πλοία, χωρητικότητας 83,7 εκατ. dwt με μερίδιο αγοράς 23,99%.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η ελληνική σημαία, η οποία αντιπροσωπεύει το 15,11% της χωρητικότητας σε dwt, και ακολουθεί η Μάλτα, με 559 πλοία χωρητικότητας 50,76 εκατ. dwt και μερίδιο 14,54%.

Κερδισμένα σε ετήσια βάση ήταν τα νηολόγια της Λιβερίας και των Νησιών Μάρσαλ, καθώς ενισχύθηκαν με επιπλέον 66 και 53 ελληνόκτητα πλοία αντίστοιχα.  Θετικό πρόσημο είχαν ακόμη Παναμάς (23 πλοία), Κύπρος (6 πλοία) και Μπαχάμες (4 πλοία).  Στον αντίποδα, εκροές καταγράφηκαν στην ελληνική σημαία σε Μάλτα, Βερμούδες και Χονγκ Κονγκ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινάει η αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι τη M. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίο – Αντίρριο, μεταξύ του Ταμείου και της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Επίσκεψη Κωστή Χατζηδάκη στο λιμάνι του Βόλου

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τους Βουλευτές του Νομού και συνεργάτες του, συζήτησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτη Αναγνώστου, για θέματα λιμενικής πολιτικής που απασχολούν τον λιμένα κι άπτονται του χαρτοφυλακίου του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του

Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας: Πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των μέτρων για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των επισκεπτών σε χώρους του Ο.Λ.Ε. ΑΕ . Σκοπός του χρήσιμου Προγράμματος είναι η εκπαίδευση εργαζομένων σε θέματα Πρώτων Βοηθειών

Maran Gas Psara: Επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Ινδονησίας

Μια ακόμη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποίησε πλοίο με ελληνική σημαία. Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου «Maran Gas Psara» χθες τα ξημερώματα ειδοποιήθηκε από την ακτοφυλακή της Ινδονησίας και προέβη σε διάσωση 10 ατόμων του M/V “AII

Μετάβαση στο περιεχόμενο