Στη Λευκωσία ο Δένδιας

Δεύτερο τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Νίκου Δένδια ότι θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, υπάρχουν εκτιμήσεις από διπλωματικούς παράγοντες μήπως ήταν λάθος αυτή κίνηση.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα δεν χρειαζόταν την ψήφο της Τουρκίας για να εκλεγεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26, αφού ο Νίκος Δένδιας είχε ούτως ή αλλιώς καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους, κυρίως με τη στήριξη των χωρών της Αφρικής αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές υποψήφιες χώρες είναι δύο και οι θέσεις που ζητά ο ΟΗΕ από την Ευρώπη είναι ακριβώς δύο.  Αντιθέτως, η Τουρκία χρειάζεται απεγνωσμένα την ψήφο της Ελλάδας, καθώς ο Τούρκος υποψήφιος έχει απέναντι του υποψηφίους από δυνατές χώρες και σημαντικούς συμμάχους της Ελλάδας.

Δυσαρέσκεια  

Επιπλέον η Λευκωσία είναι δυσαρεστημένη από την Αθήνα πολύ περισσότερο που έρχεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο τουρκικό εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία.  Σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, πέραν του εμπάργκο ελλιμενισμού στα τουρκικά λιμάνια, τα πλοία υπό κυπριακή σημαία παρεμποδίζονται από τη μεταφορά σιτηρών ή άλλων προϊόντων από την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Black Sea Grain Initiative.

«Η πτυχή Black Sea Grain Initiative είναι άμεσα συνυφασμένη με το τουρκικό εμπάργκο και είναι για την Κύπρο και ένα δεύτερο εμπάργκο. Αφού τα πλοία που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ., ή τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από την Κύπρο εμποδίζονται από την Τουρκία να εμπλακούν στη θαλάσσια μεταφορά σιτηρών άλλων αγαθών, στο πλαίσιο του Black Sea Trading Initiative», ανέφερε κυρία Χατζημανώλη τόσο μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών όσο και στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.  Σημείωσε μάλιστα ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τα πλοία υπό κυπριακή σημαία αλλά επεκτείνεται και στα πλοία που τυγχάνουν διαχείρισης από την Κύπρο.

Καμία στήριξη  

Η κυρία Χατζημανώλη τόνισε επίσης ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να στηρίξει μια τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, καθώς η Άγκυρα εμποδίζει τον ελλιμενισμό των πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια.  Παράλληλα, η Κύπρια αξιωματούχος είπε ότι λόγω των τελευταίων διεθνών εξελίξεων και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και των επακόλουθων διαγραφών πλοίων ο κυπριακός στόλος «δυστυχώς έχει μειωθεί σημαντικά».  Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κυρία Χατζημανώλη ανέφερε ότι από τα 1752 που ήταν εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο με χωρητικότητα 25 εκατ. τόνους τον Ιούλιο του 2021, ο στόλος μειώθηκε σε 1663 χωρητικότητας 22 εκατ. τόνων.  Κατόπιν αυτού, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λευκωσία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με €611.500 στηρίζει η Βουλή τα τέκνα πεσόντων στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ

«Στο πλευρό των οικογενειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος παραμένει για μια ακόμη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, «…με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ.

Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκάφους που απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με drone

Αεροπλάνο της British Airways που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο απέφυγε στο παρά πέντε σύγκρουση με ένα drone στα 9.600 πόδια. Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο κοντινά ατυχήματα που έχουν

Συντάξεις: Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών. Οι περισσότεροι αναμένεται να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών. Την ίδια ώρα αναμένεται

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των βασικών δεικτών. Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα παγκόσμια «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να

Μετάβαση στο περιεχόμενο