Αλλαγές στην κορυφή των νηογνωμόνων

Μια σημαντική αλλαγή στην κορυφή της λίστας με τους νηογνώμονες που καλύπτουν στην κλάση τους τον ελληνόκτητο στόλο καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του Committee η S&P Global Market Intelligence, πρώτος νηογνώμονας όσον αφορά τον αριθμό ελληνικών συμφερόντων πλοίων που έχει στην κλάση του πέρασε Ιαπωνικός Νηογνώμονας (ClassNK).  Στις 17 Μαρτίου 2023 αριθμούσε 801 ελληνόκτητα πλοία, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό κατά 20 πλοία.  Στη δεύτερη θέση βρίσκεται Αμερικανικός Νηογνώμονας, ο οποίος όμως κρατάει με διαφορά την πρώτη θέση όσον αφορά τη χωρητικότητα των ελληνικών συμφερόντων πλοίων.  Ο ABS έχει στην κλάση του 753 πλοία από 808 εμπορικά πλοία τον Μάρτιο του 2022.  Ο Lloyd’s Register ακολουθεί με 742 πλοία από 773 έναν χρόνο πριν, ενώ ο Γαλλικός Νηογνώμονας (BV) μετράει φέτος 717 πλοία, κερδίζοντας 5 πλοία σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Ο Νορβηγικός Νηογνώμονας (DNV) έχει στην κλάση του 593 ελληνικών συμφερόντων πλοία από 597 τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ ο Ιταλικός Νηογνώμονας (RINA) έφτασε τα 250 πλοία, κατά 13 περισσότερα συγκριτικά με πέρσι.

Με βάση τη μεταφορική ικανότητα, ο Αμερικανικός Νηογνώμονας παραμένει σταθερά πρώτος με 88,24 εκατ. dwt.  Στη δεύτερη θέση ο Lloyd’s Register με 57,98 εκατ. dwt και ακολουθούν ο BV με 57,2 εκατ. dwt, ο ΝΚ με 54,1 εκατ. dwt και ο DNV 47,9 εκατ. dwt.  Όσον αφορά τον RINA, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό στόλο στην Ελλάδα, φτάνει τα 15,33 εκατ. dwt.

Τα νηολόγια  

Ο ελληνόκτητος στόλος τον Μάρτιο του 2023 αποτελείτο από 4.110 πλοία άνω των 1.000 gt, συνολικής χωρητικότητας 349,2 εκατ. dwt και 204,3 εκατ. gt.  Ήταν μειωμένος κατά 30 πλοία, 6,1 εκατ. dwt και 5,7 εκατ. gt σε ετήσια βάση.  Είναι εγγεγραμμένος σε συνολικά 32 σημαίες.

Οι σημαίες της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ κρατούν σταθερά τα πρωτεία.  Ειδικότερα, το νηολόγιο της Λιβερίας έχει 1.080 ελληνόκτητα πλοία, χωρητικότητας 98,8 εκατ. dwt (28,30% του στόλου με όρους dwt), ενώ των Νήσων Μάρσαλ 1.062 πλοία, χωρητικότητας 83,7 εκατ. dwt με μερίδιο αγοράς 23,99%.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η ελληνική σημαία, η οποία αντιπροσωπεύει το 15,11% της χωρητικότητας σε dwt, και ακολουθεί η Μάλτα, με 559 πλοία χωρητικότητας 50,76 εκατ. dwt και μερίδιο 14,54%.

Κερδισμένα σε ετήσια βάση ήταν τα νηολόγια της Λιβερίας και των Νησιών Μάρσαλ, καθώς ενισχύθηκαν με επιπλέον 66 και 53 ελληνόκτητα πλοία αντίστοιχα.  Θετικό πρόσημο είχαν ακόμη Παναμάς (23 πλοία), Κύπρος (6 πλοία) και Μπαχάμες (4 πλοία).  Στον αντίποδα, εκροές καταγράφηκαν στην ελληνική σημαία σε Μάλτα, Βερμούδες και Χονγκ Κονγκ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο