Βιβλική η καταστροφή στη Ραβένα – Εσπευσμένη αναχώρηση Μελόνι από G7

Ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε υποδομές και καλλιέργειες, χιλιάδες άστεγους και 14 νεκρούς έχει να διαχειριστεί η ιταλική κυβέρνηση μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την ανατολική πλευρά της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, στις αρχές της εβδομάδας.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να αναχωρήσει από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να ηγηθεί της διαχείρισης των πλημμυρών, όπως είπαν σήμερα δύο πηγές. Νωρίτερα σήμερα, η Μελόνι ευχαρίστησε τους ηγέτες της G7 και όλους όσοι εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Ιταλία και τους πληγέντες. «Η συμπαράστασή σας είναι μια απτή ένδειξη της συνοχής μας στους δύσκολους καιρούς. Σας ευχαριστώ», έγραψε στο Twitter.

Την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης θα συγκληθεί, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις είναι – ως φαίνεται – υπεύθυνες για την υπερχείλιση ποταμών – υπολογίζονται σε περίπου 20 – και χειμάρρων που ανάγκασαν τους πολίτες πόλεων όπως η Τσεζένα, το Ριτσιόνε και η Ραβένα, να καταφεύγουν στις σκεπές κτιρίων για να παραμείνουν, όσο γίνεται, ασφαλείς.

Οι αρχές της Ραβέννα, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, διέταξαν την άμεση εκκένωση δύο μικρών πόλεων και απηύθυναν «εξαιρετικά επείγουσα» έκκληση προς τους κατοίκους να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε κόκκινο συναγερμό για τις καιρικές συνθήκες. Το 16% των κατοίκων της, ήτοι 28.000 άτομα παραμένουν άστεγα, έχοντας βρει προσωρινά καταφύγια σε τοπικά έκτακτα κέντρα που δημιουργήθηκαν σε γυμναστήρια ή ξενοδοχεία και λαμβάνουν ζεστά γεύματα από κινητές κουζίνες που αναπτύχθηκαν σε αρκετές πόλεις.

Την ίδια ώρα, άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, ενώ πολλές πόλεις αναφέρουν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Η καταστροφή προκάλεσε ερωτήματα σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με το γιατί δε γίνονται περισσότερα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ένωση «Λεγκαμπιέντε», 6,8 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Το 2014, ο τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δημιούργησε μια ομάδα εργασίας με την ονομασία Italia Sicura (Ασφαλής Ιταλία), επιφορτισμένη με την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ωστόσο, καταργήθηκε το 2018 από τον Τζουζέπε Κόντε – επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού που ενώνει το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη δεξιά Λέγκα – και αντικαταστάθηκε από ένα σχέδιο που δεν κατάφερε καν να ξεκινήσει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο