Ο άγνωστος στρατηγός Κωσταράκος

Άγνωστες στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Τέτοιες μέρες, αρχές Ιουνίου του 2011, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έχει μπει στην διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα και με αριστερές καταβολές ο υπουργός αναζητεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό που στο ένα πόδι να φοράει άρβυλο και στο άλλο σκαρπίνι. Που να έχει έτοιμη στα χείλη του την ιαχή «αέρα» στα υψίπεδα των Μαχών αλλά και να είναι κοσμοπολίτης, διαβασμένος, καλλιεργημένος πνευματικά με λογοτεχνική κουλτούρα και διπλωματικές ικανότητες.

Ζητάει πολλά ο Μπεγλίτης σε έναν χώρο που σπάνια βρίσκεις όλα αυτά τα προσόντα να τα συγκεντρώνει ένα άτομο και μάλιστα ένστολο. Ωστόσο αποδεικνύεται τυχερός. Στο Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη διοικητής είναι ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που η φυσιογνωμία του παραπέμπει σε τεχνοκράτη ή καθηγητή πανεπιστημίου παρά σε στρατηγό. Το βιογραφικό του καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις Μπεγλίτη – Παπανδρέου και χωρίς πολλές κουβέντες επιλέγεται για αρχηγος ΓΕΕΘΑ στις 17 Ιουνίου 2011, όπου και παραμένει μέχρι 28 Αυγούστου 2015. Παραμένει Α/ΓΕΕΘΑ καθ’ όλη την διάρκεια του κυκλώνα των μνημονίων όπου οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Συνεργάζεται με 7 Κυβερνήσεις και 9 υπουργούς Άμυνας με υψηλό κύρος αλλά σωστές αποστάσεις από την πολιτική ηγεσία χωρίς να υπερβαίνει την δικαιοδοσία και απολαμβάνοντας σεβασμού από τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

• Τον Οκτώβριο του 2012 όταν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισβάλουν στο Πεντάγωνο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, (Π. Παναγιωτόπουλος, Ελευσινιώτης), ο στρατηγός Κωσταράκος κλήθηκε να χειριστεί την κρίση με διπλωματικό τρόπο. Κάποιοι κακεντρεχείς το μόνο που βρήκαν να του προσάψουν ήταν ότι εμφανίστηκε στο προαύλιο ασκεπής!

• Ο στρατηγός Κωσταράκος αποδεικνύεται οραματιστής. Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του στρατηγικού σχεδίου ανόρθωσης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρούει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου και μαλλιάζει η γλώσσα του ώστε να κρατηθεί με νύχια και με δόντια η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ένθερμος υποστηριχτής της συνέχισης του αναπτυξιακού προγράμματος ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ από την ΕΛΒΟ και η ανάπτυξη του προγράμματος ελληνικής σχεδίασης πολεμικών πλοίων τύπου ALS. Αναπτυξιακά σχέδια που οι σημερινές ηγεσίες έχουν ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων.

• Ο στρατηγός Κωσταράκος θεωρεί ότι η γνώση της ιστορίας και κυρίως της στρατιωτικής συμβάλει στην ύψωση του φρονήματος των στελεχών. Και ίσως γι αυτό ως βαθύς γνώστης της ιστορίας υπηρέτησε με πίστη και σεβασμό την Διακλαδικότητα.

Είναι ο πρώτος Α/ΓΕΕΘΑ που διοικεί με τον νέο νόμο περί κάθετης διοίκησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, και παρ’ όλα αυτά επουδενί «ευνουχίζει» τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και ούτε τους καθιστά «εκπροσώπους» του, όπως δυστυχώς παρατηρείται στις μέρες μας.

Ο στρατηγός Κωσταράκος σέβεται απόλυτα τις ιδιαίτερες παραδόσεις του κάθε Όπλου. Χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του για την Ναυτική Παράδοση. Παίζει αποφασιστικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η παράλειψη αναγραφής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη των κατά θάλασσα αγώνων των Ελλήνων. Έτσι και μετά την εισήγηση του Ιδρύματος Άλσους Ναυτικής Παράδοσης τον Μάρτιο του 2015 επιτυγχάνει να αναγραφούν στο μνημείο οι λέξεις: «ΑΙΓΑΙΟΝ – ΙΟΝΙΟΝ – ΜΕΣΣΟΓΕΙΟΣ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ», τιμώντας και τις θυσίες της Ελληνόκτητης Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «Ναυταίοι» αγαπούν, σέβονται και θεωρούν τον στρατηγό Κωσταράκο ως τον δικό τους «Μιχάλη»…

Το 2028 ο στρατηγός Κωσταράκος ως σύγχρονος «Ίκαρος» αποτολμάει να ανοίξει τα φτερά σε διεθνές επίπεδο. Είναι ο πρώτος και τελευταίος αρχηγος ΓΕΕΘΑ που διαγράφει διεθνή καριέρα. Το 2018, με την προτροπή του Πάνου Καμμένου, υποβάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (τον εκλέγουν όλοι οι Α/ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ) και μετά την πρώτη ψηφοφορία προκρίνεται οι Α/ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Τσεχίας. Ωστόσο, λόγω της διεθνούς κατάστασης και πολιτικής για λόγους σκοπιμότητας, εξελέγη ο προερχόμενος από χώρα τέως ανατολικής επιρροής.

Όμως, μετά από λίγο, ο στρατηγός Κωσταράκος εξελέγη παμψηφεί από την πρώτη ψηφοφορία ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., καθώς οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου στρατιωτικού ηγέτη διεθνούς κύρους.

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από το αποτύπωμα του στρατηγού Κωσταράκου που όπως ο ίδιος έλεγε χαριτολογώντας, ηλικιακά …μεγάλωνε κάθε τέσσερα χρόνια αφού είχε γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου.

Δ. Β.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο