F-35: «Ακτινογραφία» των αόρατων μαχητικών – Νέα δεδομένα στο Αιγαίο – Η Ανδραβίδα έτοιμη να γίνει η «φωλιά» τους

Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των πιο προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στη χώρα μας.

Πλέον, με τη συναίνεση του κ. Ρις, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και τις τέσσερες υπογραφές που χρειάζεται, γεγονός που σημαίνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να στείλει την επιστολή που χρειάζεται για την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση αμυντικών συμβάσεων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει σε πρώτη φάση ανεπίσημα το Κογκρέσο προκειμένου να παρουσιάσει τη προτεινόμενη πώληση και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Αμερικανών νομοθετών. Εάν και δεν δεσμεύεται από τη διαδικασία, η κυβέρνηση είθισται να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του Κογκρέσου και έτσι να μην έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι που έχει βαλτώσει η αναβάθμιση των F-16, την οποία προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ουσία οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα.

image110

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους:

– Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

– Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

– Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

– Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

image4

F-35: H «φωλιά» των αόρατων μαχητικών

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το Αεροπορικό Επιτελείο και οι αρμόδιοι για το πρόγραμμα αξιωματικοί έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη για τις υποδομές που θα απαιτηθούν για τα F-35 στη νέα τους ‘’φωλιά’’ η οποία όπως έχει αποφασιστεί θα είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Όπως είναι γνωστό η Πολεμική Αεροπορία, το ΓΕΕΘΑ και κατ΄επέκταση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  έχουν απορρίψει τα SSI-πάλαι ποτέ αντισταθμιστικά ωφελήματα- σχετικά με τις υποδομές στη Βάση που θα φιλοξενήσει τα F-35.

Τα έργα που αφορούν την ασφάλεια της 117 Πτέρυγας Μάχης, τις κτιριακές και άλλες υποδομές θα αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία καθώς το κόστος έχει υπολογιστεί ότι θα είναι πολύ χαμηλότερο από όσο προβλεπόταν μέσω της διαδικασίας SSI. Άλλωστε το Αεροπορικό Επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι ο χρόνος μέχρι να προσγειωθούν στην Ανδραβίδα τα πρώτα F-35 επαρκεί για να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και η 117 ΠΜ να έχει πιστοποιηθεί από τους Αμερικανούς ως Βάση που μπορεί να φιλοξενεί το διαβαθμισμένο μαχητικό 5ηςγενιάς με την απόρρητη τεχνολογία.

image012

F-35: Οι τεχνικές προδιαγραφές

Το F-35 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών προδιαγραφών, μερικές από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω:

  • Μήκος: 51,2 πόδια (15,6 μ.)
  • Άνοιγμα φτερών: 35 πόδια (10,7 m)
  • Ύψος: 14,3 πόδια (4,4 m)
  • Κενό Βάρος: 29.300 λίβρες (13.300 κιλά)
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 70.000 λίβρες (31.800 κιλά)
  • Εγκατάσταση ισχύος: 1 × Pratt & Whitney F135 στροβιλοανεμιστήρα μετάκαυσης, ώθηση 43.000 lbf (190 kN) με μετακαυστήρα
  • Μέγιστη Ταχύτητα: 1,6 Mach (1.200 mph, 1.930 km/h)
  • Εμβέλεια: 1.200 nmi (1.400 mi, 2.200 km) με εσωτερικό καύσιμο, 900 nmi (1.000 mi, 1.600 km) με εξωτερικό καύσιμο
  • Ανώτατο όριο εξυπηρέτησης: 50.000 πόδια (15.000 m)
  • Οπλισμός: Εσωτερικοί χώροι για έως και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος ή δύο όπλα αέρος-εδάφους, εξωτερικοί πυλώνες για έως και έξι επιπλέον όπλα

image2

F-35: Δυνατότητες μάχης

Το F-35 έχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων μάχης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά μάχης του F-35 περιλαμβάνουν:

  • Stealth: Το F-35 έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, που καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση και την παρακολούθηση από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ.
  • Sensor Fusion: Το F-35 έχει προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές για να παρέχει στον πιλότο μια πλήρη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης.
  • Υπερηχητικό Cruise: Το F-35 είναι ικανό για υπερηχητική πτήση χωρίς μετακαυστήρα, επιτρέποντάς του να πετά γρηγορότερα και μακρύτερα από τα περισσότερα άλλα μαχητικά αεροσκάφη.
  • Όπλα: Το F-35 μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, πυραύλων αέρος-εδάφους, βόμβες και ρουκέτες, καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο σε καταστάσεις μάχης.

F-35: «Ακτινογραφία» των αόρατων μαχητικών – Νέα δεδομένα στο Αιγαίο – Η Ανδραβίδα έτοιμη να γίνει η «φωλιά» τους

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο