Ο άγνωστος στρατηγός Κωσταράκος

Άγνωστες στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Τέτοιες μέρες, αρχές Ιουνίου του 2011, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έχει μπει στην διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα και με αριστερές καταβολές ο υπουργός αναζητεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό που στο ένα πόδι να φοράει άρβυλο και στο άλλο σκαρπίνι. Που να έχει έτοιμη στα χείλη του την ιαχή «αέρα» στα υψίπεδα των Μαχών αλλά και να είναι κοσμοπολίτης, διαβασμένος, καλλιεργημένος πνευματικά με λογοτεχνική κουλτούρα και διπλωματικές ικανότητες.

Ζητάει πολλά ο Μπεγλίτης σε έναν χώρο που σπάνια βρίσκεις όλα αυτά τα προσόντα να τα συγκεντρώνει ένα άτομο και μάλιστα ένστολο. Ωστόσο αποδεικνύεται τυχερός. Στο Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη διοικητής είναι ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που η φυσιογνωμία του παραπέμπει σε τεχνοκράτη ή καθηγητή πανεπιστημίου παρά σε στρατηγό. Το βιογραφικό του καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις Μπεγλίτη – Παπανδρέου και χωρίς πολλές κουβέντες επιλέγεται για αρχηγος ΓΕΕΘΑ στις 17 Ιουνίου 2011, όπου και παραμένει μέχρι 28 Αυγούστου 2015. Παραμένει Α/ΓΕΕΘΑ καθ’ όλη την διάρκεια του κυκλώνα των μνημονίων όπου οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Συνεργάζεται με 7 Κυβερνήσεις και 9 υπουργούς Άμυνας με υψηλό κύρος αλλά σωστές αποστάσεις από την πολιτική ηγεσία χωρίς να υπερβαίνει την δικαιοδοσία και απολαμβάνοντας σεβασμού από τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

• Τον Οκτώβριο του 2012 όταν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισβάλουν στο Πεντάγωνο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, (Π. Παναγιωτόπουλος, Ελευσινιώτης), ο στρατηγός Κωσταράκος κλήθηκε να χειριστεί την κρίση με διπλωματικό τρόπο. Κάποιοι κακεντρεχείς το μόνο που βρήκαν να του προσάψουν ήταν ότι εμφανίστηκε στο προαύλιο ασκεπής!

• Ο στρατηγός Κωσταράκος αποδεικνύεται οραματιστής. Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του στρατηγικού σχεδίου ανόρθωσης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρούει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου και μαλλιάζει η γλώσσα του ώστε να κρατηθεί με νύχια και με δόντια η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ένθερμος υποστηριχτής της συνέχισης του αναπτυξιακού προγράμματος ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ από την ΕΛΒΟ και η ανάπτυξη του προγράμματος ελληνικής σχεδίασης πολεμικών πλοίων τύπου ALS. Αναπτυξιακά σχέδια που οι σημερινές ηγεσίες έχουν ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων.

• Ο στρατηγός Κωσταράκος θεωρεί ότι η γνώση της ιστορίας και κυρίως της στρατιωτικής συμβάλει στην ύψωση του φρονήματος των στελεχών. Και ίσως γι αυτό ως βαθύς γνώστης της ιστορίας υπηρέτησε με πίστη και σεβασμό την Διακλαδικότητα.

Είναι ο πρώτος Α/ΓΕΕΘΑ που διοικεί με τον νέο νόμο περί κάθετης διοίκησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, και παρ’ όλα αυτά επουδενί «ευνουχίζει» τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και ούτε τους καθιστά «εκπροσώπους» του, όπως δυστυχώς παρατηρείται στις μέρες μας.

Ο στρατηγός Κωσταράκος σέβεται απόλυτα τις ιδιαίτερες παραδόσεις του κάθε Όπλου. Χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του για την Ναυτική Παράδοση. Παίζει αποφασιστικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η παράλειψη αναγραφής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη των κατά θάλασσα αγώνων των Ελλήνων. Έτσι και μετά την εισήγηση του Ιδρύματος Άλσους Ναυτικής Παράδοσης τον Μάρτιο του 2015 επιτυγχάνει να αναγραφούν στο μνημείο οι λέξεις: «ΑΙΓΑΙΟΝ – ΙΟΝΙΟΝ – ΜΕΣΣΟΓΕΙΟΣ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ», τιμώντας και τις θυσίες της Ελληνόκτητης Εμπορικής Ναυτιλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι «Ναυταίοι» αγαπούν, σέβονται και θεωρούν τον στρατηγό Κωσταράκο ως τον δικό τους «Μιχάλη»…

Το 2028 ο στρατηγός Κωσταράκος ως σύγχρονος «Ίκαρος» αποτολμάει να ανοίξει τα φτερά σε διεθνές επίπεδο. Είναι ο πρώτος και τελευταίος αρχηγος ΓΕΕΘΑ που διαγράφει διεθνή καριέρα. Το 2018, με την προτροπή του Πάνου Καμμένου, υποβάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (τον εκλέγουν όλοι οι Α/ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ) και μετά την πρώτη ψηφοφορία προκρίνεται οι Α/ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Τσεχίας. Ωστόσο, λόγω της διεθνούς κατάστασης και πολιτικής για λόγους σκοπιμότητας, εξελέγη ο προερχόμενος από χώρα τέως ανατολικής επιρροής.

Όμως, μετά από λίγο, ο στρατηγός Κωσταράκος εξελέγη παμψηφεί από την πρώτη ψηφοφορία ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., καθώς οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου στρατιωτικού ηγέτη διεθνούς κύρους.

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από το αποτύπωμα του στρατηγού Κωσταράκου που όπως ο ίδιος έλεγε χαριτολογώντας, ηλικιακά …μεγάλωνε κάθε τέσσερα χρόνια αφού είχε γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου.

Δ. Β.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Στην 80η επέτειο βύθισης του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» ο Γ. Παππάς

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη ν. Λέρο τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 80η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς ως εκπρόσωπος

Προχωρημένες συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό: Το προσύμφωνο και το «φρένο» των ροών στο Έβρο – «Γρίφος» τα θαλάσσια σύνορα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει στηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη και έχουν φτάσει να συζητούν πλέον συγκεκριμένα βήματα για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Αποκάλυψε ότι από τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών δεν

Μετάβαση στο περιεχόμενο