Διεθνής Ημέρα του Ναυτικού

Η ελκυστικότητα και η ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα για τους ναυτιλιακούς φορείς

Κοντά στα 2 εκατ. υπολογίζονται οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή μεταφορά 12,3 δις. τόνων φορτίου αξίας 15 τρις. δολ.

Η τεράστια αυτή συμβολή του ναυτικού στην διατήρηση και ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αναδεικνύεται κάθε χρόνο την 25 Ιουνίου μια ημερομηνία που έχει ορισθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ως η Διεθνής Ημέρα του Ναυτικού. Μια ημέρα που στοχεύει στο να τιμήσει το ναυτικό επάγγελμα, η ελκυστικότητα του οποίου όμως παραμένει ζητούμενο για τους ναυτιλιακούς φορείς που εκτιμούν ότι η έλλειψη νέων ναυτικών είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, μαζί με την ασφάλεια των ναυτικών.

Οι ναυτικοί και οι ελλείψεις

Η έλλειψη προσφοράς αξιωματικών έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και δεν αναμένεται να βελτιωθεί, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος επάνδρωσης των πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Manning Annual Review and Forecast που δημοσίευσε η παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία συμβούλων, τον Ιούνιο του 2023

Το έλλειμμα αξιωματικών για το 2023 στην διεθνή ναυτιλία έχει διευρυνθεί στο 9% της παγκόσμιας δεξαμενής πληρωμάτων, το οποίο αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση από το περσινό έλλειμμα του 5% και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Drewry άρχισε να αναλύει την αγορά ναυτικών πριν από 17 χρόνια.

Σε μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ κ. Arsenio Dominguez αποτίει φόρο τιμής στους 2 εκατομμύρια ναυτικούς που κρατούν τις παγκόσμιες αγορές σε λειτουργία και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λειτουργία. Χωρίς τους ναυτικούς δεν θα υπήρχε ναυτιλία. Και η ναυτιλία αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το παγκόσμιο εμπόριο τονίζει ο ΙΜΟ.

Στον ρόλο του ναυτικού έχει αναφερθεί και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού μιλώντας πρόσφατα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΕΕΕ την τελευταία ημέρα της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια» Αναφερόμενη στις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος για τους νέους, τόνισε ότι στόχος μας, είναι να κάνουμε τη ναυτιλία πιο ελκυστική στην κοινωνία γενικά, έτσι ώστε το ναυτικό επάγγελμα να γίνει επιλογή περισσότερων ανθρώπων.

Είναι δύσκολο το ναυτικό επάγγελμα αλλά «το γεγονός ότι ένας νέος στα 28 του χρόνια, μπορεί να είναι πλοίαρχος και να αμείβεται με 10.000 ευρώ σε μηνιαία βάση πρέπει να επικοινωνηθεί καλύτερα, συμπλήρωσε η κα. Τραυλού. Αυτό πρέπει να το περάσουμε με έναν καλύτερο τρόπο για να καταλάβουν και οι νέοι ότι το επάγγελμα έχει δυνατότητες εξέλιξης».

Μάλιστα όπως είπε η ΕΕΕ επιδιώκει να «μπει η ναυτιλία στα σχολεία», ένα στόχο που υπηρετεί μαζί με πολλούς άλλους οργανισμούς που απευθύνονται στη νέα γενιά.

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Η ασφάλεια των ναυτικών είναι επίσης θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον ΙΜΟ ιδιαίτερα μετά τον Νοέμβριο του 2023 καθώς αθώοι ναυτικοί έχουν γίνει στόχος συνεχιζόμενων επιθέσεων από αντάρτες Χούθι, σε πλοία που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν εξαπολυθεί πάρα πολλές επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές ή βύθιση πλοίων και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις θανάτους, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ τόνισε μεταξύ άλλων «Οι επιθέσεις κατά των αθώων δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν και θα συνεχίσω να υποστηρίζω αδιάκοπα την ασφάλεια και την ευημερία των ναυτικών».

Για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των ναυτικών, ξεκίνησε μια εκστρατεία του ΙΜΟ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επικεντρώνεται στην ασφάλεια στη θάλασσα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις