Κρουαζιέρα: Δέσμευση να διατηρήσουν το ημερήσιο ανώτατο όριο 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

Εκπροσωπούμενη από τη Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA στην Ευρώπη, και τη Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της CLIA και του Υπουργείου και η αμοιβαία δέσμευση για συνεργασία στον κοινό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κρουαζιέρας μείζονος σημασίας στην Ευρώπη και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να προστατεύσουμε τη μοναδικότητα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αναδείξαμε για πρώτη φορά αυτήν την ανάγκη ήδη από πέρσι, όταν παρουσιάσαμε το Σχέδιο Δράσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στην αμοιβαία επωφελή αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων και ευκαιριών για τον κλάδο», δήλωσε η Marie-Caroline Laurent.

Η Μαρία Δεληγιάννη από την πλευρά της πρόσθεσε: «Το τελευταίο διάστημα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Ενημερώσαμε τον Υπουργό σχετικά με την ενεργό δέσμευσή μας στη συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την ενίσχυση των υπεύθυνων πρακτικών του τουρισμού κρουαζιέρας και την ανάπτυξη στρατηγικών βιώσιμου τουρισμού σε αυτά τα νησιά. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη δέσμευση των εταιρειών μελών της CLIA να διατηρήσουν το ημερήσιο ανώτατο όριο 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, καθώς και τη δημιουργία συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (berth management system) στη Μύκονο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα λιμάνια που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα κίνησης κρουαζιέρας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 57% του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του 2023 συγκεντρώνεται σε Πειραιά, Σαντορίνη και Μύκονο, η CLIA συζήτησε με τον Υπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τη δυνατότητα ανάδειξης νέων προορισμών στην Ελλάδα.

Η CLIA επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να εμπλουτίσουν τα δρομολόγιά τους με επιπλέον ελληνικούς προορισμούς, δεδομένου του ευρύτατου φάσματος επιλογών που προσφέρει η χώρα. Συζητήθηκε, επίσης, η βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των λιμενικών υπηρεσιών και επισημάνθηκε ότι οι δραστηριότητες homeporting αποτελούν μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς περίπου το 70% των πλοίων που καταπλέουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια πραγματοποιούν homeporting.

Η συζήτηση έθιξε επίσης, τη σημασία του κλάδου της κρουαζιέρας για την ευρωπαϊκή ναυπηγική δραστηριότητα –με περίπου 80% της αξίας του βιβλίου παραγγελιών των ευρωπαϊκών ναυπηγείων να προέρχεται από κρουαζιερόπλοια. Η πρόσφατη αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων αντιπροσωπεύει μια θετική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, με πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες που περιλαμβάνουν τη μετασκευή, τη συντήρηση και την ανακαίνιση κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Εστιάζοντας στην απαλλαγή του τομέα της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, η CLIA ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «A Cruise Investment Plan», που θα προσδιορίζει τις ανάγκες σε λιμενικές υποδομές και εναλλακτικά καύσιμα για την επίτευξη των στόχων του κλάδου για απανθρακοποίηση, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Η CLIA τόνισε ακόμα την ανάγκη μιας προσεκτικά μελετημένης περιόδου προσαρμογής στην αύξηση των λιμενικών τελών στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ζήτησε την άμεση αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις λεμβουχικές εργασίες.

Η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για τη θέσπιση συστήματος εισόδου/εξόδου (EES) για την καταχώριση δεδομένων υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ φέτος τον Νοέμβριο, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της CLIA με τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, η Marie-Caroline Laurent και η Μαρία Δεληγιάννη συναντήθηκαν επίσης με τον νεοδιορισθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Su Xudong, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Εκθέσεων Ποσειδώνια, Θοδωρή Βώκο, με τον οποίο συζήτησαν για το επόμενο Posidonia Sea Tourism Forum, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, στις 6-7 Μαΐου 2025.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο