“ΑΕΝΑΟΣ ΠΛΟΥΣ”: Τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού που κοσμεί την Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ελευσίνας

Γλυπτό με την ονομασία “ΑΕΝΑΟΣ ΠΛΟΥΣ”, αφιερωμένο στον Άνθρωπο της Θάλασσας, την Ελευσίνα και τον Πολιτισμό της, κοσμεί από σήμερα χώρο της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ελευσίνας, στην θέση Λιμανάκι Αλιέων, παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ από την καταξιωμένη γλύπτρια Ασπασία Σταυροπούλου, μετά από πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Απόστολου Καμαρινάκη, με σκοπό την ανάδειξη και καλλιτεχνική αναμόρφωση ενός υποβαθμισμένου, μέχρι πρότινος, σημείου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, εν όψει και της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2023.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού με τον ιδιαίτερο συμβολισμό για την πόλη και τον Λιμένα Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Καμαρινάκη και την κα Σταυροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Οκτωβρίου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Α΄ Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, μέλη του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ελευσίνας Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Άγγελος Γραμματέας, ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, μέλη του Δ.Σ. του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, εκπρόσωποι τοπικών Σωματείων και Συλλόγων της Ελευσίνας κ.α.

Από δεξιά: Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, η γλύπτρια κα Ασπασία Σταυροπούλου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Κώτσηρας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Λίγο πριν την έναρξης της τελετής αποκαλυπτηρίων του γλυπτού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης (αριστερά), η γλύπτρια Ασπασία Σταυροπούλου και ο Α’ Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Β ΄Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος,

 

Στον χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην γνωριμία του με το καλλιτεχνικό έργο της γλύπτριας Ασπασίας Σταυροπούλου “Άνθρωποι στον Χρόνο” στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020.

Συμφωνήσαμε με την γλύπτρια να γίνει ένα έργο Τέχνης που θα μείνει για να αναδείξει ένα σημείο της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, το οποίο ήταν υποβαθμισμένο και χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης φορτηγών, ένα έργο που θα συνοδοιπορεί με την πόλη, το λιμάνι και την θάλασσά της. Το γλυπτό ονομάζεται “Αέναος Πλους” και αποτελεί συνέχεια των τεχνικών έργων του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την ανάδειξη της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος με την ονομασία “Εύρυθμος Πλους”, που υλοποιήθηκαν στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, μπροστά στον χώρο Πολιτισμού του Ελαιουργείου. Είναι ένα έργο που “δένει” την εμπορική δραστηριότητα του Λιμένα Ελευσίνας με τον Πολιτισμό της πόλης, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εύχομαι ο “Αέναος Πλους” να πλέει και για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας” δήλωσε ο κ. Καμαρινάκης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η γλύπτρια Ασπασία Σταυροπούλου αναφέρθηκε στον συμβολισμό του έργου της:

Το γλυπτό με τίτλο “Αέναος Πλους” είναι Άνθρωποι της Θάλασσας, Θαλασσοπόροι, Ταξιδευτές. Σώματα σε κίνηση, σαν σε κυματισμό, σαν ωθούμενα από τον άνεμο όπως τα πανιά των πλοίων, σε μία αέναη πλεύση, μεταφέροντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελευσίνας στον κόσμο, τώρα που η πόλη θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023. Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους στον Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την συνεργασία τους και κυρίως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού κ. Απόστολο Καμαρινάκη για την εμπιστοσύνη του και την τιμή που μού έκανε”.

Από την πλευρά του ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε “την σημασία να υπάρχουν γλυπτά με αισθητική αξία, τα οποία μένουν στην Ελευσίνα, με αποτέλεσμα η πόλη να ανατάσσεται αισθητικά και πολιτιστικά και να γίνει μία ανοικτή γλυπτοθήκη”.

Οι μελέτες διαμόρφωσης του χώρου και η επίβλεψη των εργασιών τοποθέτησης του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης και η γλύπτρια κα Ασπασία Σταυροπούλου με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

 

“ΑΕΝΑΟΣ ΠΛΟΥΣ” Θέση Λιμανάκι Αλιέων-Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ελευσίνας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από