Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2022» : Εντυπωσιακό βίντεο από τη διεθνή αεροναυτική άσκηση

Την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2022 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-22» με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, ένα Αεροσκάφος C-130, με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ που υπηρετεί στην Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΕΔ) και στο 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), καθώς και με το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Η Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλους κρατικούς φορείς και συμμετείχαν σε αυτήν με μέσα και προσωπικό η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, όπως και η Αίγυπτος με το Ισραήλ με τα ΚΣΕΔ Χάιφας και του Καΐρου αντίστοιχα.

Σκοπός της «ΝΕΜΕΣΙΣ-22» ήταν η ανάπτυξη και η περαιτέρω βελτίωση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η εξάσκηση και εκπαίδευση των δυνάμεών τους στην αποτελεσματική εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-22», κατά την οποία οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν σε επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών, εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί από το ΓΕΕΘΑ και αφορά στην συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητάς τους με συμμάχους, φίλους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως παρακάτω:

● Αντιμετώπιση περιστατικού ένοπλης επίθεσης κατά θαλάσσιας εξέδρας εξόρυξης υδρογονανθράκων και του συνοδευτικού πλοίου της, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
● Αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης (Marine Interdiction Operations – MIO).
● Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και νηοψία (BOARDING).
● Εκκένωση και μεταφορά ασθενών (Medical Evacuation – MEDEVAC) από εξέδρα εξόρυξης υδρογοναθράκων.
● Έρευνα και Διάσωση (Search and Rescue – SAR) μεγάλης κλίμακας (Mass Rescue Operations).
● Αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο