Αύξηση των περιστατικών ναυτικής πειρατείας το τρίμηνο από Σομαλούς

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 33 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων επιθέσεων κατά πλοίων, έναντι 27 περιστατικών την ίδια περίοδο το 2023.

Όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του ICC (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο), από τα 33 περιστατικά που αναφέρθηκαν, 24 πλοία αφορούσαν επιτυχείς επιβιβάσεις, 6 απόπειρες επιθέσεων, 2 αεροπειρατείες και 1 επίθεση με πυροβολισμούς.

Υπήρχαν 35 μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν όμηροι, 9 απήχθησαν και 1 απειλήθηκε.

Η έκθεση του πρώτου τριμήνου υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη απειλή από τους Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι επιδεικνύουν αυξανόμενες ικανότητες, στοχεύοντας πλοία που διέρχονται μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές της Σομαλίας.

Ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην υπό σημαία Μπαγκλαντές υπέστη πειρατεία στις 12 Μαρτίου και τα 23 μέλη του πληρώματος του συνελήφθησαν όμηροι από περισσότερους από 20 Σομαλούς πειρατές.

Το πλοίο έπλεε περίπου 550 ναυτικά μίλια από το Μογκαντίσου ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μοζαμβίκη προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο γενικός γραμματέας του ICC John WH Denton δήλωσε: «Η αναζωπύρωση της δραστηριότητας των πειρατών της Σομαλίας είναι ανησυχητική και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε το εμπόριο, να προστατεύσουμε τις διαδρομές και την ασφάλεια των ναυτικών που κρατούν το εμπόριο σε διαρκή κίνηση. Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ελεύθερη ροή αγαθών μέσω των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού».

Το IMB επαίνεσε τις έγκαιρες και θετικές ενέργειες των αρχών που διασφαλίζουν την απελευθέρωση και την ασφάλεια του πληρώματος. Μια 40ωρη επιχείρηση του Ινδικού Ναυτικού στον Ινδικό Ωκεανό στις 15 Μαρτίου 2024 κατέληξε στη σύλληψη 35 Σομαλών πειρατών και την απελευθέρωση ενός πλοίου που είχε ακινητοποιηθεί από τους πειρατές προηγουμένως και των 17 μελών του πληρώματος.

Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στο οποίο επιβιβάστηκαν πειρατές στις 4 Ιανουαρίου, πάνω από 450 ναυτικά μίλια από την ανατολική ακτή της Σομαλίας, διασώθηκε μαζί με τα 21 μέλη του πληρώματος του από ένα ινδικό πολεμικό πλοίο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ακτοφυλακή των Σεϋχελλών παρενέβη για να προστατεύσει ένα αλιευτικό σκάφος που ακινητοποιήθηκε και τα έξι μέλη του πληρώματος του. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν τρεις Σομαλοί πειρατές.

Σε χαμηλό επίπεδο συνεχίζουν να είναι τα ατυχήματα στο κόλπο της Γουινέας. Έξι περιστατικά αναφέρθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με πέντε την ίδια περίοδο το 2023.

Το IMB προτρέπει να συνεχιστεί η επιχείρηση καθώς εννέα μέλη του πληρώματος απήχθησαν από ένα δεξαμενόπλοιο την 1η Ιανουαρίου 2024 περίπου 45 μίλια νότια του νησιού Bioko, στην Ισημερινή Γουινέα.

Τέλος, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις αναφορές χαμηλού επιπέδου εγκληματικότητας στα ύδατα του Μπαγκλαντές το 2024, με επτά περιστατικά που αναφέρθηκαν σε σύγκριση με ένα που αναφέρθηκε για ολόκληρο το 2023.

Στο στενό της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν πέντε περιστατικά εναντίον τεσσάρων μεγάλων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και ενός πλοίου γενικού φορτίου , θεωρούνται θύματα χαμηλού επιπέδου.

Ωστόσο, η απειλή για την ασφάλεια του πληρώματος παραμένει υψηλή καθώς πέντε μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν όμηροι σε τρία διαφορετικά περιστατικά τον Ιανουάριο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ανδραβίδα γίνεται «φρούριο» για τα F-35

Από τις 10 Απριλίου 2024 που έφθασε η LOA (Letter of Acceptance) για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, δεν έγινε πλέον κανένας λόγος ούτε για το εάν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους, ούτε εάν άρχισαν τα

Δεν είμαστε στο 2019 – άρα ας μιλάμε για το 2025 όχι για το 2015

Ολοένα και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στη ρητορική στο «δεν θα γυρίσουμε στο 2015» και της διακινδύνευσης της σταθερότητας. Η σκοπιμότητα και η τακτική πίσω από αυτή την αναφορά είναι προφανής. Το 2015 έμεινε στη συλλογική μνήμη της ελληνικής

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ έχει προβάδισμα αλλά πραγματική πρώτη δύναμη είναι η δυσαρέσκεια

Με τα κόμματα να βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και αυτό όχι μόνο γιατί αποτυπώνει τις δυναμικές των κομμάτων και τη δημοφιλία των πολιτικών, αλλά και γιατί

Τα θαύματα της ελληνικής ναυτιλίας

ΗΕλλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους dwt. Τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο