“Aκτινογραφία” της Costamare του Κ. Κωνσταντακόπουλου

Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραψε η Costamare Participations Plc συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου το εννεάμηνο του 2022.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 46,897 εκατ. ευρώ έναντι 16,77 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Δραστηριότητες Costamare Participations Plc

H Εταιρεία μέσω των θυγατρικών της, στις οποίες κατέχει το 100% του μετοχικού τους κεφαλαίου, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω μακροχρόνιων ναυλώσεων.

Τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές ενέργειες από τη Ρωσία και η απάντηση των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή οικονομικών κυρώσεων έχουν αρχίσει και επηρεάζουν σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές και τις οικονομικές εξελίξεις γενικότερα. Ο Όμιλος δεν έχει σημαντικούς πελάτες ή προμηθευτές ή υπεργολάβους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, ούτε διατηρεί λογαριασμούς ή δάνεια με Ρωσικές Τράπεζες, ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προχωρήσει σε σχεδιασμό ανάλογων ενεργειών αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος συμμορφώνεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβάλλονται, εκτός των άλλων, από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και των ΗΠΑ όπως εκάστοτε ισχύουν.

Έχει ήδη παρέλθει διάστημα περίπου τριών ετών από την ανακήρυξη από τον ΠΟΥ του COVID-19 σε πανδημία, με σημαντικές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως. Η συντονισμένη αντίδραση (ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες) με πακέτα στήριξης τόσο σε δημοσιονομικό όσο και νομισματικό επίπεδο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνέβαλλαν ουσιαστικά στη σημαντική ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το παγκόσμιο ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ αυξήθηκε κατά 6,1% το 2021.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, το υψηλό κόστος ενέργειας και εν γένει των εμπορευμάτων και η επανεμφάνιση υψηλών πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή περιοριστικών νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένονται να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και την κατανάλωση προϊόντων η μεταφορά των οποίων γίνεται με εμπορευματοκιβώτια. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2022) ο ρυθμός αύξησης του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2022 θα είναι στο 3,2% και το 2023 στο 2,7% σημαντικά χαμηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2021.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ναύλα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο δείκτης ναύλων για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Containership Timecharter Index»1 της εταιρείας Clarksons Research Services σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο του τον Μάρτιο του 2022 όπου και ανήλθε στις 433 μονάδες. Έκτοτε, ο εν λόγω δείκτης εμφανίζει πτωτικές τάσεις και το Νοέμβριο του 2022 ανήλθε στις 111 μονάδες εμφανίζοντας μείωση 74,4% σε σχέση με το προηγούμενο μέγιστο επίπεδό του.

Διαμόρφωση Θεμελιωδών Οικονομικών Μεγεθών

Στους ακόλουθους πίνακες παρατίθενται ενδεικτικά θεμελιώδη ενοποιημένα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Ομίλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ενοποιημένα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Ομίλου κατά το γ’ τρίμηνο της χρήσης 2022 καθώς και για την εννιάμηνη περίοδο που έληξε στις 30.09.2022, δεν έχουν ελεγχθεί ή επισκοπηθεί από τους τακτικούς ορκωτούς ελεγκτές της Εταιρείας.

hryhtgerfsed

cdsvgtregrf

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατόπιν επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 09.11.2022 με την οποία ζητούνταν από τις εταιρείες με κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εν γένει, να παράσχουν πληροφόρηση αναφορικά με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων τους καιτη διαμόρφωση θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών τους κατά το γ’ τρίμηνο της χρήσης 2022

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Τακτικές Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 7η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  α. «Διατηρητέους» τους: (1) Υποναύαρχο Βλάχο Κωνσταντίνο ΠΝ (2) Υποναύαρχο Φλώρο Γεώργιο ΠΝ (3) Υποναύαρχο Μικρόπουλο Θεόδωρο ΠΝ (4) Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη

Πώς η Nαυτιλία εξασφαλίζει την ευημερία της Eυρώπης

Tο Συνέδριο έγινε στο πλαίσιο επιστημονικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι καθηγητές Mισέλ Φουσέ και Γιώργος Πρεβελάκης και υπό την αιγίδα του Γαλλικού Iνστιτούτου του Ωκεανού και του Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στην επιστημονική εισαγωγή του, ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε

Μετάβαση στο περιεχόμενο