Αλλαγή ώρας 2023: Τα ξημερώματα της Κυριακής πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Οι δείκτες πρέπει να μετακινηθούν από τις 03:00 στις 04:00

Η αλλαγή της ώρας σε θερινή πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Έτσι, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 03:00 θα δείξουν 04:00.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».

Η αλλαγή της ώρας ισχύει και το 2023 καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» τη συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου, που είχε ξεκινήσει το 2018 και που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας. Έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει και θα χάσουμε μια ώρα ύπνου, αφού οι δείκτες θα μεταξκινηθούν στις 04:00.

Πώς ξεκίνησε το μέτρο

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας, ξεκίνησε καθώς θεωρείτο ότι οι άνθρωποι θα αξιοποιούν καλύτερα το φως της ημέρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού και θα εξοικονομούν ενέργεια.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αλλαγή ώρας και ενεργειακή κρίση

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας, Ωστόσο, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια, έως το 2021.

Μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως το Brexit, η πανδημία στη συνέχεια και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτός έχει επιφέρει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.

Η σύνδεση της συζήτησης περί κατάργησης του μέτρου, με την ενεργειακή κρίση και το κατά πόσο θα ήταν ευεργετική, βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, οι οποίοι εκπονούν μελέτες για το θέμα. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνιμη θερινή ώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλες έρευνες, ωστόσο, αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλωσορίσατε στη σκληρή πραγματικότητα, εμείς οι άλλοι την ξέρουμε…

Όσοι ασκούν (παντός είδους…) εξουσία καμία φορά «πέφτουν από τα σύννεφα». Θυμώνουν, εξοργίζονται και εγκαλούν άλλους, όταν έρθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία σε κάποια στιγμή της καθημερινότητάς τους, κάτι που είναι κανόνας για τους κοινούς θνητούς. Μεταξύ αυτών που ασκούν 

Άρειος Πάγος: Έδειξε “πόρτα εξόδου” σε άλλους 5 δικαστές- Καταγράφηκε καθυστέρηση έως 130 υποθέσεων

Συνεχίζει ο Άρειος Πάγος τις αποπομπές «ράθυμων» δικαστών, θέτοντας εκτός δικαστικού σώματος πέντε ακόμα δικαστές με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αντιθέτως, οι αρεοπαγίτες έδειξαν επιείκεια σε μια Πρωτοδίκη η οποία είχε μεν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, αλλά αντιμετώπισε επαναλαμβανόμενα

Σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του drone η φρεγάτα Υδρα

Σε διαρκή επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Αντεν, μετά το χθεσινό περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV Unmanned Air Vehicle ) των ανταρτών Χούθι. Η χθεσινή

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα. Στο πλαίσιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο