Αναδρομικό μπόνους 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω επιτυχών αξιολογήσεων

Του Τάσου Δασόπουλου

Ένα αναδρομικό κέρδος σε τόκους ύψους 5,2 δισ. ευρώ έχει να περιμένει η Ελλάδα ως …έπαθλο της ολοκλήρωσης με επιτυχία όλων των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, από το 2018 μέχρι σήμερα.

Οι τόκοι αυτοί αφορούν ένα δάνειο ύψους 11 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο πήρε η Ελλάδα κατά την διάρκεια του 2ου μνημονίου, στις αρχές του 2012, για την προαγορά παλαιότερου, “ακριβού” χρέους. Το δάνειο αυτό είχε ως όρο ότι θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια (ως το 2016), με κυμαινόμενο επιτόκιο λίγο πάνω από 1%. Αν η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει αυτόν τον όρο, θα επιβαρυνόταν ένα επιτοκιακό πέναλτι (step up interest) της τάξης του 2,5% για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι και την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου.

Με την συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, συμφωνήθηκε ότι σε κάθε δεύτερη τριμηνιαία αξιολόγηση, εκτός από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, θα κρινόταν και η υλοποίηση εν δύο ενδιάμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το πρώτο ήταν μια εξαμηνιαία δόση από τα κέρδη συνολικού ύψους 5,2 δισ. που είχαν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα τα οποία διατηρούσαν στο χαρτοφυλάκιο τους δεν είχαν αναχρηματοδοτηθεί και δεν συμμετείχαν στο PSI (ANFAs-SNPs). Η εξαμηνιαία δόση ήταν 650 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ποσού θα αποπληρωνόταν σε οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις.

Το δεύτερο ήταν η αναστολή την πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνειο των 11 δισ., που φτάνουν σε ετήσια βάση τα 220 εκατ. ευρώ. Συνεπώς κάθε εξάμηνο αναστελλόταν η πληρωμή τόκων ύψους 110 εκατ. ευρώ, τα οποία αθροίζονταν με το ποσό από τα κέρδη των ομολόγων.

Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση εκτός ενισχυμένης εποπτείας, η οποία όμως θα έκρινε και την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων και την τελευταία αναστολή των επιπλέον τόκων από το δάνειο των 11 δισ. ευρώ. Η καθυστερημένη αναδρομική εφαρμογή της πρώτης “δόσης” των δύο ενδιάμεσων μέτρων για το χρέος οφείλεται στο γεγονός ότι η 2η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αναβλήθηκε, γιατί θα συνέπιπτε χρονικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Η κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου

Στην έκθεση της Κομισιόν για την τελευταία αξιολόγηση αναμένεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να βεβαιώνεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα και να προτείνεται η καταβολή της τελευταίας δόσης των κερδών από τα ομόλογα και μαζί η τελευταία αναστολή του step up interest.

Οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει την αναστολή του αυξημένου επιτοκίου να διαδεχθεί η οριστική κατάργηση του, αφού η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τις “εξετάσεις” της, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι το ελληνικό αίτημα τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης και είναι πολύ πιθανό να πάρει θετική έγκριση.

Μάλιστα, για να μην υπάρξει κενό στην αντιμετώπιση αυτής της επιβάρυνσης, δεν αποκλείεται η οριστική κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου να αποφασιστεί μαζί με την τελευταία δόση για τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα, πριν το τέλος του χρόνου.

Το “μπόνους” αυτό, παρότι σχετικά μικρό σε ετήσια βάση, θα έρθει να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο στην ελάφρυνση και άρα την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σε μια περίοδο που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαύδος – Συνεχείς οι ροές μεταναστών! Δημοσίευμα Deutsche Welle: “Θα γίνει η Γαύδος δεύτερη Λαμπεντούζα;”

Το Σάββατο η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με μετανάστες, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, με τις αρχές να διασώζουν τους 25 επιβαίνοντες. «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που

Κρήτη: Δύο συλλήψεις μετά την επιχείρηση διάσωσης 85 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 85 επιβαινόντων σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του

Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από τη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο – Εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί στη Γαύδο

Τις πρωινές ώρες χθες, Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου. Αμέσως καθελκύστηκε το βοηθητικό σκάφος του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προσέγγισε στη νησίδα και με τη συνδρομή της Ελληνικής

Το μέλλον του πολέμου: Επιστροφή στα χαρακώματα ή Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ολοκληρώνοντας το 2020 τη μεγαλειώδη σύνθεσή της με τίτλο «Μια σύντομη ιστορία του πολέμου», όπου αφηγείται τη διαδρομή των ένοπλων συρράξεων από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), η διακεκριμένη καναδή ιστορικός Μάργκαρετ Μακ

Μετάβαση στο περιεχόμενο