Αναδρομικό μπόνους 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω επιτυχών αξιολογήσεων

Του Τάσου Δασόπουλου

Ένα αναδρομικό κέρδος σε τόκους ύψους 5,2 δισ. ευρώ έχει να περιμένει η Ελλάδα ως …έπαθλο της ολοκλήρωσης με επιτυχία όλων των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, από το 2018 μέχρι σήμερα.

Οι τόκοι αυτοί αφορούν ένα δάνειο ύψους 11 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο πήρε η Ελλάδα κατά την διάρκεια του 2ου μνημονίου, στις αρχές του 2012, για την προαγορά παλαιότερου, “ακριβού” χρέους. Το δάνειο αυτό είχε ως όρο ότι θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια (ως το 2016), με κυμαινόμενο επιτόκιο λίγο πάνω από 1%. Αν η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει αυτόν τον όρο, θα επιβαρυνόταν ένα επιτοκιακό πέναλτι (step up interest) της τάξης του 2,5% για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι και την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου.

Με την συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, συμφωνήθηκε ότι σε κάθε δεύτερη τριμηνιαία αξιολόγηση, εκτός από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, θα κρινόταν και η υλοποίηση εν δύο ενδιάμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το πρώτο ήταν μια εξαμηνιαία δόση από τα κέρδη συνολικού ύψους 5,2 δισ. που είχαν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα τα οποία διατηρούσαν στο χαρτοφυλάκιο τους δεν είχαν αναχρηματοδοτηθεί και δεν συμμετείχαν στο PSI (ANFAs-SNPs). Η εξαμηνιαία δόση ήταν 650 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ποσού θα αποπληρωνόταν σε οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις.

Το δεύτερο ήταν η αναστολή την πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνειο των 11 δισ., που φτάνουν σε ετήσια βάση τα 220 εκατ. ευρώ. Συνεπώς κάθε εξάμηνο αναστελλόταν η πληρωμή τόκων ύψους 110 εκατ. ευρώ, τα οποία αθροίζονταν με το ποσό από τα κέρδη των ομολόγων.

Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση εκτός ενισχυμένης εποπτείας, η οποία όμως θα έκρινε και την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων και την τελευταία αναστολή των επιπλέον τόκων από το δάνειο των 11 δισ. ευρώ. Η καθυστερημένη αναδρομική εφαρμογή της πρώτης “δόσης” των δύο ενδιάμεσων μέτρων για το χρέος οφείλεται στο γεγονός ότι η 2η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αναβλήθηκε, γιατί θα συνέπιπτε χρονικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Η κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου

Στην έκθεση της Κομισιόν για την τελευταία αξιολόγηση αναμένεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να βεβαιώνεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα και να προτείνεται η καταβολή της τελευταίας δόσης των κερδών από τα ομόλογα και μαζί η τελευταία αναστολή του step up interest.

Οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει την αναστολή του αυξημένου επιτοκίου να διαδεχθεί η οριστική κατάργηση του, αφού η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τις “εξετάσεις” της, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι το ελληνικό αίτημα τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης και είναι πολύ πιθανό να πάρει θετική έγκριση.

Μάλιστα, για να μην υπάρξει κενό στην αντιμετώπιση αυτής της επιβάρυνσης, δεν αποκλείεται η οριστική κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου να αποφασιστεί μαζί με την τελευταία δόση για τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα, πριν το τέλος του χρόνου.

Το “μπόνους” αυτό, παρότι σχετικά μικρό σε ετήσια βάση, θα έρθει να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο στην ελάφρυνση και άρα την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σε μια περίοδο που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο