Ανοίγει φτερά το πρώτο ελληνικό drone: Δοκιμή πτήσης για τον Αρχύτα

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, το project της ΕΑΒ μπαίνει σε φάση απογείωσης, καθώς η πτητική δοκιμή θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για τη δυναμική συμπεριφορά του.

Δεν έχει περάσει πολύ μεγάλο διάστημα από την ημέρα που η ΕΑΒ πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκεί που όλοι πίστευαν ότι το πολυσυζητημένο ελληνικό drone Αρχύτας είναι απλώς ένα …όνειρο, κάτι έχει αρχίσει να κινείται και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ετοιμάζεται να «ανοίξει τα φτερά του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, το αμέσως προσεχές διάστημα το μεταλλικό ομοίωμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Αρχύτας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτητική δοκιμή. Από τις δοκιμές θα βγουν συμπεράσματα για τη δυναμική συμπεριφορά του και θα γίνουν επίσης οι κατάλληλες προσαρμογές και ρυθμίσεις που θα χρησιμεύσουν για να εφαρμοστούν στην πτήση του πρωτότυπου.

Όσον αφορά τώρα την επιχειρησιακή αξία του συγκεκριμένου drone, το οποίο η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει από «σαράντα κύματα», καθώς εδώ και 36 μήνες το πρόγραμμα επόπτευε το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να υπάρχει καμία επαφή με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή θα φανεί από τις δοκιμές που θα γίνουν.

Οι μηχανικοί και οι τεχνικοί της ΕΑΒ στη Διεύθυνση Έρευνας και Νέων Προϊόντων με τον Αρχύτα υλοποιούν ένα ιδιαιτέρως σύνθετο έργο, καθώς ακολουθούνται αυστηρές προδιαγραφές αεροσκαφών και είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην υλοποίηση του εθνικού drone.

Οι προδιαγραφές του Αρχύτα

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Αρχύτα, πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).
Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων.

Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ΕΑΒ πήρε …μπρος

Τα ερευνητικά αναπτυξιακά προγράμματα UAV και συστήματα παρακολούθησης που υλοποιεί ή συμμετέχει στην υλοποίηση τους, παρουσίασαν εκπρόσωποι της ΕΑΒ σε αρμόδιους επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Την αντιπροσωπεία της ΕΑΒ αποτελούσαν οι Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Δημήτριος Σκαλαίος (εντεταλμένος σύμβουλος, Chief Restructuring Officer), Νικόλαος Κόκλας (διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης) και Κυριάκος Ενωτιάδης (τομεάρχης Ηλεκτρονικών).

Μετά από χρόνια ακινησίας της ΕΑΒ επιτέλους κάτι κινείται και για την υλοποίηση των προγραμμάτων της και γίνονται συζητήσεις με τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να δουν τι ανάγκες υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν.

Η ΕΑΒ και ο αντι-drone θόλος

Οι ερευνητές της ΕΑΒ εκτός από τα μη επανδρωμένα εδώ και καιρό δοκιμάζουν και συστήματα που μπορούν λειτουργήσουν μέσα στον αντι-drone θόλο που έχει αναγγείλει ο Ν. Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο που αναπτύσσεται αφορά ζητήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά Μη Επανδρωμένης απειλής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το σύστημα θα δρα πάνω στο σύστημα GPS των μη επανδρωμένων και θα το αποσυντονίζει.

Για τον αντι-drone θόλο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι προτεραιότητα και επισήμανε ότι για τη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. «Κάτι που ευελπιστούμε να αλλάξει στο μέλλον ώστε να μπορέσει να παράξει το έργο που πραγματικά μπορεί και αξίζει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ενίσχυση Βρεφονηπιακού Σταθμού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. – Πρόταση δημιουργίας ανεξάρτητης Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ενισχύσει τον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί στην καθημερινότητα των στελεχών και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό,

Ο Υποναύαρχος Χαρ. Μαρουλάκης ΛΣ(εα) για την “κατάρρευση” του server του ΥΝΑΝΠ : “Εδώ και 2.5 χρόνια η τότε κυρίως στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα αλλά το θέμα δεν τους απασχόλησε…”

Μπάμπης Μαρουλάκης Εδώ και 2 τουλάχιστον μέρες το server του ΥΝΑΝΠ έχει καταρρεύσει !! Εσπευσμένα βγήκε μια ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε εν μέρει για το πρόβλημα , αναφέροντας μάλιστα ότι ο Θάλαμος Επιχειρήσεων εξακολουθεί να λειτουργεί . Παράλληλα αφήνεται

Συνάντηση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βασίλειο Κικίλια, καθώς και με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Υπουργείο Ναυτιλίας: Τι συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του – Εκτός λειτουργίας για δεύτερο εικοσιτετράωρο

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται για δεύτερο εικοσιτετράωρο  οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας δημιουργώντας προβλήματα σε όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, λόγω τεχνικού προβλήματος στη διασύνδεση του ΥΝΑΝΠ στο διαδίκτυο, δεν λειτουργούν προσωρινά οι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο