Αντ. Μανιαδάκης: Το ταξίδι της Ναυτιλίας είναι Μοναδικό!

Με αφορμή την αποχώρησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Μινωικών, ο κ. Μανιαδάκης μιλά στο Cretalive, για τα 35 χρόνια στην εταιρεία, τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.

Μια πορεία 35 χρόνων στις Μινωικές Γραμμές,  μια ολόκληρη ζωή. Με τα ήρεμα νερά αλλά και τις φουρτούνες της. Με όλα όσα η ζωή έχει χαράξει για τους καπεταναίους, που αναλαμβάνουν τις τύχες μεγάλων καραβιών και τεράστιων ευθυνών.
Ο Αντώνης Μανιαδάκης, όπως κάθε σωστός καραβοκύρης, αφού έβαλε τα πράγματα σε σειρά και τάξη, παραδίδει τα ηνία της εταιρίας στον “διάδοχό” του.

“Ρίχνοντας άγκυρα” καθώς ολοκληρώνεται και τυπικά η θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών, ο κ. Μανιαδάκης μιλά στο Cretalive, για την πορεία όλων αυτών των χρόνων, τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.
“Η επιτυχία είναι απόρροια σκληρής δουλειάς και αυταπάρνησης προς μία και μοναδική κατεύθυνση, την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο”, αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να αποχωρήσει “δεν ήταν εύκολη”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη στο Cretalive:-Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η συνεργασία σας με τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, μετά από 35 χρόνια.  Πως ξεκίνησε η πορεία σας στην εταιρεία και πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να ολοκληρωθεί αυτό το επαγγελματικό ταξίδι;

Η πορεία μου στις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ξεκίνησε το 1987.  Το 1997 ανέλαβα καθήκοντα Εντεταλμένου Ναυτιλιακού Τομέα, υπεύθυνος για τη διοίκηση του στόλου της εταιρείας και επικεφαλής για τις νέες ναυπηγήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όπου είχα την ευθύνη, με την βοήθεια των Ναυπηγών και Μηχανικών μας,  της σχεδίασης, της επίβλεψης και της κατασκευής των νέων, πολυτελών και ταχύπλοων Cruise ferries των Μινωικών Γραμμών.

Τον Γενάρη του 2005, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο με όρισε Διευθύνοντα Σύμβουλο.  Το επαγγελματικό αυτό ταξίδι των 17,5 συναπτών ετών ήταν αρκετά έντονο και δημιουργικό, με επιτυχίες, σημαντικές εμπειρίες, αλλά και δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις.  Ήταν μεγάλη μου τιμή που υπηρέτησα σε αυτή τη θέση, και με την αποχώρηση αυτή κλείνει ένα σημαντικός κύκλος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας.   Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, όμως πλέον, μετά από 35 χρόνια σκληρής δουλειάς, έχει ενταθεί η επιθυμία μου να αφιερώσω περισσότερο χρόνο τόσο στην οικογένειά μου όσο και στις προσωπικές μου δραστηριότητες.

-Ένας τόσο επιτυχημένος καπετάνιος, τι αλήθεια πρέπει να αφήνει πίσω του, όταν αποφασίζει να κάτσει στη στεριά μετά από 35 χρόνια; Υπάρχει μία φράση και μία παρακαταθήκη που συνοδεύει τη σκέψη σας τώρα που ξεσκονίζετε το αρχείο σας;

Η επιτυχία είναι απόρροια σκληρής δουλειάς και αυταπάρνησης προς μία και μοναδική κατεύθυνση, την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο.  Ως επικεφαλής αυτής της μεγάλης εταιρείας, νιώθω ότι άφησα και εγώ το στίγμα μου, και με συνοδοιπόρους τους άξιους συνεργάτες μου, θεωρώ ότι συμβάλλαμε καθοριστικά στην προσπάθεια να καταστεί η  εταιρεία ως η πλέον ποιοτική στον τομέα της επιβατηγού οχηματαγωγού ναυτιλίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιείται, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό άνεση, πολυτέλεια και ταχύτητα με σύγχρονα οικολογικά πλοία, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένο, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό σε στεριά και θάλασσα.  Έχοντας πορευτεί με εντιμότητα, συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, είμαι ικανοποιημένος γιατί παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, αφήνω μία εξωστρεφή, λειτουργική, παραγωγική και εύρωστη οικονομικά εταιρεία, η οποία έχει αποπληρώσει το σύνολο των δανειακών/τραπεζικών της υποχρεώσεων.

-Ένα στοίχημα, προσωπικό θα λέγαμε, ήταν η καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, η διαχείριση κρίσεων που έφερναν παράγοντες που δεν είχαν να κάνουν άμεσα με την εταιρεία. Όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις που έφερναν την εταιρεία να κληθεί να διαχειριστεί ζητήματα δύσκολα! Τι αφήνουν στη μνήμη σας αυτές οι δύσκολες καταστάσεις;

Με αφετηρία την πρόοδο και την ευημερία του νησιού μας, συνεργαστήκαμε στενά και ουσιαστικά με τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται για μία αμφίδρομη συνεργασία που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, βασισμένη στο σεβασμό και την αμοιβαία εκτίμηση. Στηρίξαμε την τοπική οικονομία, δηλώσαμε έμπρακτα την παρουσία μας, και αναλάβαμε πρωτοβουλίες, με σκοπό  την ανάπτυξη του τόπου μας.

Όλα αυτά τα χρόνια βέβαια, συνάντησα αρκετές αντίξοες καταστάσεις. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η πίεση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.  Όμως με καλή θέληση, ψυχραιμία και προσαρμοστικότητα  κατόρθωσα να τις ξεπεράσω.  Αυτό λοιπόν που μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου είναι ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, που θα εμφανίζονται πάντα, εκ του αποτελέσματος, με τις σωστές επιλογές και αποφάσεις μπορείς να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις, που σημαίνει ότι γίνεσαι πιο δυνατός και εξελίσσεσαι.

-Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο; Τι πρέπει να προσέξουν;

Αν και το ίδιο το επάγγελμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον με άμεση αποκατάσταση, προοπτικές και περιθώρια εξέλιξης, είναι ταυτόχρονα και από μόνο του ιδιαίτερο, με δυσκολίες και συναισθηματικές προκλήσεις. Πρέπει πραγματικά κανείς να αγαπά αυτό που κάνει και να έχει υπομονή για να πετύχει.  Ειδικά με τις αλλαγές και εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας και με την ταχύτητα που οι ανάγκες μεταβάλλονται, ο κλάδος έχει γίνει εξαιρετικά απαιτητικός.  Τα νέα παιδιά θα πρέπει να αναπτύξουν πολλές ικανότητες και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν. Επίσης θα πρέπει να δείξουν αντοχές και προσαρμοστικότητα, καθώς οι συνθήκες συνεχώς μεταβάλλονται και κάτι που θεωρείται σήμερα ως δεδομένο και επαρκές, στο μέλλον μπορεί να μην είναι. ‘Όμως το ταξίδι της Ναυτιλίας είναι Μοναδικό.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από