Αύξηση του ορίου ταχύτητας στα 130 χλμ. την ώρα στη διάρκεια της ημέρας και εξαίρεση από την κοινοτική νομοθεσία περί ασύλου είναι ορισμένα από τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν τα ολλανδικά δεξιά κόμματα που συμμετέχουν στον νέο υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό συνασπισμό της χώρας. Από την πρωθυπουργια απουσιάζει μεν ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς, όχι όμως και το ιδεολογικό του στίγμα. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Βίλντερς, το αντιμεταναστευτικό κόμμα του οποίου συμπράττει με το κεντροδεξιό VVD, το μεταρρυθμιστικό Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και το Αγροτικό Κίνημα. Στην 26σέλιδη συμφωνία με τίτλο «Ελπίδα, κότσια και περηφάνια» προβλέπονται περιορισμός της μετανάστευσης, συνταγματική μεταρρύθμιση, αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και της αύξησης του κόστους ζωής και οπισθοδρόμηση στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις η Ολλανδία εθεωρείτο πρωτοπόρος στην Ευρώπη στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά ηλιακής, και στον περιορισμό της κτηνοτροφίας, που συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών ρύπων. Παρόλο όμως που η μικρή χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα για την αύξηση της στάθμης των υδάτων και τον κίνδυνο πλημμυρών των ποταμών της, ελάχιστα σημεία στη συμφωνία αφορούν στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, στο κυβερνητικό του σχέδιο ο τετρακομματικός συνασπισμός λέει ότι θα επιδιώξει το «αυστηρότερο καθεστώς ασύλου» με ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους και αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία. «Μια ρήτρα εξαίρεσης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης θα υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο συνασπισμός στο σύμφωνό του. Δεν είναι σαφές εάν ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό από την Ε.Ε. Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού θα περιοριστεί επίσης και η εισαγωγή ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια θα γίνει αυστηρότερη, ανέφεραν τα μέρη.
Με την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη, ένας ανεξάρτητος ενδιάμεσος θα αναλάβει πλέον τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, καθώς ο Βίλντερς, γνωστός για τις σκληρές απόψεις του για το Ισλάμ, υποσχέθηκε τον Μάρτιο να παραιτηθεί από τον ρόλο προκειμένου να φέρει τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχει ανακοινώσει όμως ποιον θα προτείνει για την κορυφαία θέση της κυβέρνησης. Ο νέος συνασπισμός είπε επίσης ότι θα συνεχίσει την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα καταστήσει νομικά δεσμευτική τη δαπάνη τουλάχιστον του 2% του ολλανδικού ΑΕΠ για την άμυνα, σύμφωνα με τις συμφωνίες του ΝΑΤΟ. Ηγέτες της Αριστεράς και οικολόγοι ακτιβιστές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στο κείμενο της συμφωνίας, τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Γερουσία . Ο επικεφαλής της συμμαχίας Πρασίνων Εργατικών,
Φρανς Τίμερμανς, ανέφερε στα ολλανδικά ΜΜΕ ότι η Ε.Ε. ουδέποτε θα συμφωνήσει σε εξαίρεση της χώρας από τους κοινοτικούς κανόνες . «Ειλικρινά, δεν πρόκειται να συμβεί».