Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μηνύει την ηγεσία της

Το στέλεχος δηλώνει ότι είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες, ενημερώνοντας τους αντιστρατήγους για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν

Γνώριζαν, εντούτοις ουδέν έπραξαν. Είναι «η μοναδική αιτία των θλιβερών γεγονότων της 7ης Αυγούστου 2023, που οδήγησαν στον οδυνηρό, θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μηνυτήρια αναφορά για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, την οποία κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του, Γιάγκου Λαμπίρη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην ηγεσία του Σώματος.

Ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε θέση προϊσταμένου στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αποπέμφθηκε στις καρατομήσεις και τέθηκε υπό έρευνα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου. Ωστόσο, οι καρατομήσεις φαίνεται πως έγιναν αφορμή για εμφύλιο στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ ανώτατων αξιωματικών.

Στη μήνυσή του ο αξιωματικός στρέφεται κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστρατήγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, του προϊσταμένου του επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστρατήγου Ελευθέριου Γκαρίλα, και του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστρατήγου Νικόλαου Σπανουδάκη για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης»

Ο ανώτερος αξιωματικός, όπως αναφέρει, είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες και είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν και τον επαπειλούμενο κίνδυνο. Μάλιστα, καταγγέλλει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι «καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους κατέστρωσαν, κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, σχέδιο δράσης, προκειμένου αφενός μεν να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και τα οποία αποτελούν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν την 7/8/2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Οι εν λόγω ανώτατοι αξιωματικοί ήθελαν να τον «βλάψουν», όπως σημειώνει, «διά τη σε βάρος του ασκηθείσα ποινική δίωξη για ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα», ενεργώντας κατά «παραβίαση της μυστικότητας της διενεργούμενης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης». Όπως προκύπτει και παρατίθεται στη μηνυτήρια αναφορά του ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., στις 3 Αυγούστου 2023 η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έστειλε στη διεύθυνση του Αρχηγείου, στην οποία είχε τοποθετηθεί ως προϊστάμενος, έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε για τον «κίνδυνο απειλής» που υπήρχε.

Όπως αναφέρεται από τον συγκεκριμένο αξιωματικό, αν και γνώριζαν, εντούτοις «ουδέν έπραξαν ως κατά νόμο όφειλαν… δηλαδή εγγράφως να ενημερώσουν τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να εισηγηθούν την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Πολιτικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ή για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής».

Επίσης, ο καταγγέλλων αξιωματικός περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη υπηρεσιακά, καθώς επισυνάπτεται έγγραφο από τις κροατικές Αρχές. Σημειώνει ότι, κατόπιν ενεργειών του, ενημερώθηκαν όσοι έπρεπε.

Ωστόσο, όπως λέει, αντί να ενημερώσουν και εκείνοι την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης ή το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, επέδειξαν «εκκωφαντική αδράνεια και αδιαφορία».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο