Κύριε διευθυντά
Και τα λυκόπουλα ακόμη ξέρουν ότι το πηλήκιο είναι αναπόσπαστο μέρος της στολής. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια η χρήση του έχει καταργηθεί από πάρα πολλούς ένστολους όλων των κλάδων.
Τι είδους μόδα είναι αυτή και ποιος την καθιέρωσε; Σε πλησιάζει ένστολος και δεν γνωρίζεις αν είναι αστυνομικός, στρατιωτικός, λιμενικός ή πυροσβέστης. Αντίθετα διαπιστώνεις μία προσεγμένη φροντίδα της κόμης την οποία δεν αποκρύπτει πλέον ένα πηλήκιο. Αν γίνουμε λίγο πιο παρατηρητικοί, θα διαπιστώσουμε ότι η μόδα απλώθηκε και στους ιερωμένους που τους βλέπεις χωρίς καλυμμαύχι στους δρόμους και στα μαγαζιά. ∆ιαβάζω ότι το θέμα απασχόλησε και άλλες χώρες και πέραν του Ατλαντικού όπου η τυπικότητα παραβλέπεται υπέρ της ευκινησίας, την οποία πρέπει να έχουν ειδικά οι αστυνομικοί σε δράση. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον αστυνομικό τροχονόμο, τον στρατιωτικό που βγήκε για ώνια, τον πυροσβέστη που πήγε στην τράπεζα, τον λιμενικό που επιβλέπει την επιβίβαση στο πλοίο, τον παπά που ψωνίζει στην αγορά.
Πρόσφατα σε πολύ γνωστό υπερκατάστημα τροφίμων πρόσεξα ότι όλοι οι υπάλληλοι φορούσαν ομοιόμορφες στολές και στο κεφάλι ένα μάλλον κακόγουστο κατασκεύασμα. Ρώτησα έναν από αυτούς αν μπορεί να αρνηθεί να το φοράει και εισέπραξα μία σιωπηλή αλλά εύγλωττη απάντηση. Αυτή πιστεύω είναι και η διαφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων από τους δημοσίους. Οι πρώτοι αν και δεν έδωσαν κανέναν όρκο άμα τη αναλήψει καθηκόντων, δεν μπορούν να απειθαρχούν χωρίς συνέπειες.
∆εν ξεχνώ μία φωτογραφία από πλημμύρες το 2019 στην Ινδονησία όπου ένστολοι βυθισμένοι έως τη μέση στα λασπόνερα, αλλά χωρίς να είναι ασκεπείς, βοηθούσαν τους πολίτες.