Χρ. Σταϊκούρας: Θα χρειαστούν πολλοί μήνες για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Πάνω από €150 εκατ. το κόστος

Η Ναυτεμπορική στην 87η ΔΕΘ – Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, στο Naftemporiki TV

Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε οι συνέπειες από την πρωτόγνωρη κρίση να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Naftemporiki TV, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι πλήρης αποτίμηση του κόστους στις υποδομές ακόμη δεν υπάρχει, καθώς γίνονται αυτοψίες, ενώ επίσης πρέπει να απαντήσουμε τι έργα θέλουμε στο μέλλον. «Τα ίδια ή με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα; Αυτό αλλάζει και το κόστος» σημείωσε.

Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε οδικούς άξονες, γέφυρες, τον πρωτογενή τομέα, ενώ χαρακτήρισε οξύτατο το πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως είπε, «1,4 εκατ. στρέμματα πλημμύρησαν, έπεσαν τόνοι νερού που πέφτουν μια φορά στα 1.000 χρόνια».

Σημείωσε ότι στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το υπ. Υποδομών μπορεί να αναλαμβάνει υλοποίηση έργων που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι τα αντιπλημμυρικά έργα εδώ και χρόνια υλοποιούνται από τις περιφέρειες και τα μεγάλα έργα από το υπουργείο Υποδομών. «Στη Θεσσαλία έγιναν μόνο από τις περιφέρειες» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή μετά τον «Ιανό» έγιναν έργα €144 εκατ., ενώ τόνισε ότι και οι 5 γέφυρες που άρχισαν να κατασκευάζονται μετά τον «Ιανό» άντεξαν.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει μητρώο με το οποίο θα καταγραφούν όλες οι γέφυρες στην Ελλάδα και η αντοχή τους, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων έργων με βάση κλιματική αλλαγή.

Ως προς τον σιδηρόδρομο, ανέφερε ότι το κόστος αποκατάστασης θα ξεπεράσει τα €150 εκατ., ενώ θα απαιτηθούν μήνες για να επανέλθει το δίκτυο στην πρότερη κατάσταση.

Είπε επιπλέον ότι εφόσον χρειαστεί, το υπ. Υποδομών θα παρέμβει στον Παλαμά Καρδίτσας σε ό,τι αφορά τη στατικότητα των σχολείων.

Για την οικονομία, είπε ότι η αναβάθμιση από Moody’s ήρθε με θυσίες της ελληνικής κοινωνίας που έπιασαν τόπο, καθώς και τη συστηματική δουλειά της κυβέρνησης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι επενδύσεις, η μείωση ανεργίας καταδεικνύουν τις βελτιώσεις. Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική για περισσότερες επενδύσεις και για να μειώσουμε το κόστος δανεισμού της χώρας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν πρέπει μελλοντικά να χτίσουμε πιο ισχυρά έργα, θα απαιτηθούν ισχυρότεροι πόροι. Όσο αντλούνται με μικρότερο κόστος, τόσο μικρότερο θα είναι το βάρος».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο