Typhoon Project: ο «Τυφώνας» που καθάρισε τις ακτές του Πηλίου

Στο Πήλιο έσπευσε αυτές τις μέρες ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, για να συμβάλλει έμπρακτα στην απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών της περιοχής. Ανταποκρινόμενη στις έκτακτες ανάγκες της χώρας, μετά τα πρόσφατα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά την περιοχή, η Διοίκηση του Ιδρύματος, στο πνεύμα τους κοινωφελούς του στόχου, έθεσε τη «ναυαρχίδα» του στη διάθεση των αρχών.

Οι εικόνες από την κατάσταση στις Ακτές πριν και μετά την παρέμβαση του «Τυφώνα» είναι εντυπωσιακές. H ομάδα του “ Typhoon Project” αποβιβάστηκε στην παραλία Παπά Νερό, στον Άγιο Ιωάννη, σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού. Το μήκος της ακτής, 890 μέτρων, αλλά και ο όγκος των απορριμμάτων που βρέθηκαν σε αυτήν μαρτυρούν τόσο μέγεθος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πρόσφατης ακραίας κακοκαιρίας.

Σε μόλις 2 ημέρες δράσης, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει μέρος της παραλίας, απομακρύνοντας περισσότερα από 350 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους πλαστικά αντικείμενα, όπως σακούλες, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, συσκευασίες καλλυντικών, δοχεία απορρυπαντικών, καφάσια, συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά ποτήρια και καπάκια, καθώς και οικοδομικά υλικά. Λόγω της έκτασης της ρύπανσης, εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου 8 ημέρες δράσης για την απορρύπανση της συγκεκριμένης ακτής.

Ο «Τυφώνας» θα παραμείνει στις πληγείσες περιοχές συνδράμοντας την Πολιτεία για όσον χρόνο απαιτηθεί, καθώς ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ακτών εκτιμάται πως θα είναι έργο πολύμηνο. Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στην περιοχή του Πηλίου, θα εξακολουθήσει τη δραστηριότητά του στη Σκιάθο.

Ο «Τυφώνας» είναι το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο που εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό ακτών. Στα τέσσερα χρόνια δυναμικής παρουσίας του στις ελληνικές ακτές, εργάζεται συστηματικά, αφοσιωμένος στην απορρύπανσή τους. Στελεχωμένος από πολυμελές πλήρωμα 35 ατόμων , ο «Τυφώνας» πλέει 365 μέρες τον χρόνο στις ελληνικές ακτές, «σαρώνοντας» την ακτογραμμή. Προτεραιότητα του προγράμματος αποτελούν οι ακτές που είναι απρόσιτες και κανένας άλλος δεν δύναται να καθαρίσει. Επιβλητικός και εντυπωσιακός στα μάτια όσων τον έχουν αντικρύσει, ο «Τυφώνας», χάρη στα πλωτά του μέσα και το επιδέξιο έμψυχο δυναμικό του, φτάνει σε απρόσιτες ακτές, απομακρύνοντας απορρίμματα χρόνων ή και δεκαετιών.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, ο «Τυφώνας» έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκίνησε έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καλύψει σχεδόν 677 χιλιόμετρα ακτογραμμής, έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.851 παραλίες και έχει απομακρύνει 566 τόνους απορριμμάτων.

Το έργο του «Τυφώνα» δεν σταματά στους καθαρισμούς. Η ομάδα του συλλέγει σε καθημερινή βάση δεδομένα για την παράκτια ρύπανση στη χώρα μας και πραγματοποιεί λεπτομερή ανάλυση του είδους και της ποσότητας των απορριμμάτων, προκειμένου να κατανοηθούν το είδος και η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ακτών. Επίσης, αξιοποιώντας τις πολλές του δυνατότητες, ο «Τυφώνας» φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας έμπρακτα την επιστημονική τους έρευνα για τη θαλάσσια ρύπανση και την προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Ο «Τυφώνας», καταλύτης στην προστασία των ακτών της χώρας, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την περιβαλλοντική κληρονομιά της χώρας.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος και του πλοίου καλύπτεται αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης χωρίς την παραμικρή συνδρομή τρίτων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο