Δελτίο Τύπου: Συνάντηση Π.Ο.Λ. με κ. ΥΝΑΝΠ

Αναδημοσιεύεται Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 10/07/23 συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον νέο ΥΝΑΝΠ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Την Π.Ο.Λ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Κυράνης Κωνσταντίνος, το προεδρείο της Ομοσπονδίας αποτελούμενο από τους Πλαστουργό Χαράλαμπο, Γιαταγάνα Γεώργιο, Ξυνέλη Παναγιώτη, Βώβο Μιχαήλ, Αθουσάκη Εμμανουήλ.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση μας η Ομοσπονδία μας επικεντρώθηκε στα βασικότερα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εστιάζοντας στην τροποποίηση τεσσάρων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στο προσωπικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. :

• Π.Δ 11/2021/ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.»
  • Π.Δ. 33/2021/ΦΕΚ 84/Α/25-5-2021 Τροποποίηση του άρθρου 78 του Π.Δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.» (Α’ 26).
  • Π.Δ. 86/2022/ΦΕΚ 233/Α/17-12-2022 Τροποποίηση του Π.Δ. 37/2012 «Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» (Α’ 75).
  • Π.Δ. 56/2023/ΦΕΚ 110/Α/11-5-2023 Τροποποίηση του Π.Δ. 81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» (Α’ 139)

Αναλύσαμε στον κ. Βαρβιτσιώτη την αδυναμία λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος των μεταθέσεων που “πατάει” σε 10 νομοθέτημα (4 νόμους, 3 Π.Δ και 3 Υ.Α.), καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση που θα σπάσει τον “γόρδιο δεσμό” των μεταθέσεων και θα απεγκλωβίσει τις 1.500,περίπου, οικογένειες συναδέλφων που τελούν υπό το καθεστώς των αποσπάσεων.

Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το οργανόγραμμα και την ορθή κατανομή του προσωπικού προκειμένου και οι μεταθέσεις να γίνονται κανονικά και η δυνατότητα της αύξησης των προσλήψεων να αποκτήσει ρεαλιστική βάση προκειμένου να ενισχυθούν οι νησιωτικές υπηρεσίες αλλά και να μετακινηθούν στον τόπο επιλογής τους όσοι έχουν συμπληρώσει τον μέγιστο χρόνο παραμονής και έχουν εγκλωβιστεί τα τελευταία 4 χρόνια λόγω αδυναμίας λειτουργίας του συστήματος των μεταθέσεων.

Ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις ενέργειές μας και την προσφυγή στο ΣτΕ αναφορικά με το Π.Δ. 86/22 που αφορά στα στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, προτείνοντας το πάγωμα της εφαρμογής των διατάξεων του και κυρίως των επανατοποθετήσεων-μεταθέσεων των συνάδελφων μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ στις 26/10/23.

Μεταφέραμε, παράλληλα, τις αντιδράσεις των συνάδελφων αναφορικά με το Π.Δ 56/23 που πλέον δίνει την δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης σε συγκεκριμένα στελέχη, που τυχαίνει να υπηρετούν στα Γραφεία Υπουργού, Αρχηγού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Γεν. Γραμματέων ΥΝΑΝΠ όπως και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του Υπουργείου μας ,την ίδια στιγμή που καθιστά στάσιμο σε εξέλιξη μεγάλο αριθμό συνάδελφων που υπηρετεί στην “διπλανή” πόρτα αλλά η υπηρεσία στην οποία έχουν τοποθετηθεί δεν συγκαταλέγεται στις προνομιούχες.

Προτείναμε την κατάργηση των ειδικών τυπικών προσόντων για κάποιες κατηγορίες συνάδελφων προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών.

Ακολούθησε παρουσίαση των θέσεων μας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά και στα σκάφη, για θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό και στα ταμεία μας ,για παροχές και διευκολύνσεις προς τα στελέχη κ.α.

Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης αναγνώρισε την προσφορά της Ομοσπονδίας μας στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους καθώς και την σοβαρότητα των προτάσεών μας για την επίλυσή τους .

Εφεξής η Π.Ο.Λ. θα αποτελεί ισότιμο συνομιλητή για τον ΥΝΑΝΠ καθώς η πολιτική που θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα βασίζεται στην δυνατότητα Δημοκρατικής εκπροσώπησης των στελεχών, με την Ομοσπονδία μας να έχει αποδείξει πως έχει προτάσεις και λύσεις για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη.

Από την πλευρά μας ως Π.Ο.Λ. οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το “βήμα” που δίνει στους συναδέλφους που εκπροσωπούμε, τονίζοντας πως για την Ομοσπονδία μας η συνεργασία μας με τον ίδιο αποτελεί ηθική αναγνώριση του αγώνα που έχουμε κάνει προκειμένου να παρουσιάσουμε έργο με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Η Π.Ο.Λ. θα σταθεί στο πλευρό του ΥΝΑΝΠ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον αγώνα υπεράσπισης του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και των στελεχών του ενάντια σε όσους επενδύουν στην προσβολή τους κύρους και της αξιοπρέπειας των συνάδελφων .

Θεωρούμε βέβαιο πως η σταθερή συνεργασία μας με τον κ. Βαρβιτσιώτη θα δώσει στην εκπροσώπηση των στελεχών νέα διάσταση με πολλαπλά οφέλη για όλους τους Λιμενικούς.

Για το ΔΣ

Πώς το ΠΝ προσπαθεί να εμποδίσει το ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

Σε έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μεταφόρτωσης (ρωσικού) πετρελαίου στα ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η

Ποιος είναι ο Έλληνας πυροσβέστης*