ΔΕΘ: Το Λιμενικό βάζει στην ομιλία του ο ΠΘ

Ψηλά στην ατζέντα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Μια τελείως διαφορετική ΔΕΘ από τις προηγούμενες θα είναι η φετινή, στη σκιά της μεγάλης καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία, αλλά και όλων των γεγονότων που προηγήθηκαν το καλοκαίρι.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα περιοριστεί μόνο στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου, θα εστιάσει αναπόφευκτα στο θέμα της αποκατάστασης της Θεσσαλίας και κατόπιν της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, που είναι τα δύο μείζονα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα για όσα έγιναν έως τώρα, αλλά και για τα λάθη και τις παραλείψεις.  Παράλληλα, θα αναφερθεί στις άμεσες προτεραιότητες για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, θα μιλήσει για τις άμεσες προτεραιότητες, όπως είναι η μέριμνα για τα ζητήματα δημόσιας υγείας, η οριστική απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές και η πρόσβαση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς η εθνική οδός Λάρισας – Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή – και βεβαίως η κρατική αρωγή.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει οραματικά στοιχεία, αλλά θα είναι αυστηρά πολιτική, όπου θα παρουσιάζει το νέο μοντέλο που θα λειτουργεί η Πολιτική Προστασία προσαρμοσμένο στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Πλην της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, το πλάνο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας €262 εκατ., με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναβάθμιση του 112 και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θίξει κι άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, όπως η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, η λειτουργία του Λιμενικού.  Πρόκειται για τομείς που έχουν πάγιες στρεβλώσεις, με το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός να είναι πως το κράτος δεν «απουσιάζει» και οι πολίτες θα πρέπει να το εμπιστευθούν ξανά.

Χθες ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία δεν εκτροχιάζουν σε καμία περίπτωση το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που όσα περιείχε θα γίνουν πράξεις.  Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ενίσχυση των συνταξιούχων με την προσωπική διαφορά, καθώς και στην αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δύο σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο