Σήμερα, για παράδειγμα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου αύριο να εξειδικεύει της εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αλλά και την ενίσχυσή του.
Τα μηνύματα, ωστόσο, που καταφτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι ευοίωνα, αφού μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και οργανωμένα στελέχη, εκφράζουν απογοήτευση για το περιεχόμενο των μέτρων.
Αντιδράσεις από ΟΕΝΓΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων
Χθες, για παράδειγμα, ήρθε μία ηχηρή αντίδραση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για την προαναγγελία κινήτρων σε γιατρούς ούτως ώστε να στελεχώσουν τις παραμεθόριες περιοχές. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για ψευδή στοιχεία και υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στην ουσία αποτελούν μείωση των επιδομάτων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις άγονες περιοχές.
Η πιο ηχηρή αντίδραση, ωστόσο, ήρθε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία σε μία οργισμένη ανακοίνωση αναρωτιέται «ποιος νοσηρός νους» έπεισε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των ενστόλων. Οι συνδικαλιστές του κλάδου κάνουν λόγο για εμπαιγμό και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε επαφή με τα συνδικάτα των υπολοίπων ενστόλων.
Ξενοδόχοι: Οι εξαγγελίες για τα Airbnb δεν λύνουν το πρόβλημα
Προβληματισμό και αντιδράσεις, όμως, προκάλεσαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και στους ξενοδόχους της χώρας, θεωρώντας ότι από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη απουσίαζαν αναφορές, σχέδιο και μέτρα για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, τις υποδομές κ.α. Εκτιμούν επίσης ότι οι εξαγγελίες που αφορούν στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές, διότι στην πραγματικότητα δεν τίθενται ουσιαστικοί περιορισμοί.
Μούδιασμα, αν όχι απογοήτευση, μεταδίδεται και από τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου για τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των παραγωγών και κτηνοτρόφων. Συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι των τελευταίων εκφράζουν πικρία για τον αποκλεισμό της κτηνοτροφίας από τα μέτρα στήριξης, ενώ εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και ποιους αφορά η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Εκτιμούν, δεν ότι οι εξαγγελίες που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζουν τα μείζονα προβλήματα του κλάδου, όπως το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων κα.
Τέλος, αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από σωματεία τριτέκνων. Πόσο καιρό ακούμε και διαβάζουμε σε διαφορά ΜΜΕ ότι οι τρίτεκνοι θα εξισωθούν με τους πολύτεκνους. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρίτεκνοι της Εύβοιας, στην οποία -μεταξύ άλλων- επισημαίνουν ότι στις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός μίλησε για σύγκλιση, μια νέα λέξη στο τραπέζι, δεν σχετίζεται καν με την εξίσωση αλλά σημαίνει απλώς προσέγγιση των δικαιωμάτων.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με επιδοματική πολιτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο παρά μόνο με ημίμετρα .
»Αυτό που ζητούμε εδώ και χρόνια είναι ή με νόμο θεσμική και οικονομική εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων, όπως συνέβη με το νόμο 1910/1944 και με τον νόμο 860/1979. Οι αποσπασματικές παροχές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Θα αναμένουμε την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων από την αρμόδια υπουργό και θα τοποθετηθούμε έπειτα αναλυτικά.
»Ευχόμαστε και ευελπιστούμε να εισακουστούν οι διαμαρτυρίες μας και να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η μόνη λύση για το δημογραφικό είναι η εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες», τονίζεται στην ανακοίνωση .