Διαβατήρια: H λίστα με τα ισχυρότερα παγκοσμίως [πίνακες]

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, σύμφωνα με το δείκτη της εταιρείας συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης Nomad Capitalist .

Η χώρα εκτινάχθηκε από την 32η θέση της περσινής κατάταξης στην πρώτη φέτος, όπως αναφέρει το CNBC.

Το διαβατήριο των ΗΑΕ αναρριχήθηκε στη λίστα επειδή διαθέτει προνόμια ταξιδιού χωρίς βίζα στα περισσότερα μέρη (181 συνολικά), δεν έχει φόρους εισοδήματος και  ταυτόχρονα  διαδραματίζει διαρκώς μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, καθιστώντας το ελκυστικό για τους επίδοξους πολίτες του κόσμου.

Τα κριτήρια

Σε αντίθεση με άλλες ταξινομήσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα προνόμια ταξιδιού χωρίς βίζα, ο «Nomad Passport Index 2023» αξιολογεί διάφορους παράγοντες, ο καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετική στάθμιση.

Εκτός από τα ταξίδια χωρίς βίζα, η κατηγορία φορολογία αξιολογείται με βαθμολογίες που ποικίλλουν από 10 έως 50, δήλωσε η Γιοβάνα Βοΐνοβιτς , διευθύντρια λειτουργιών και πωλήσεων της Nomad Capitalist.

Συγκεκριμένα:

Φόρος βάσει του πολίτη: όπου οι κάτοχοι διαβατηρίων πληρώνουν ανεξάρτητα από το πού ζουν — βαθμολογία 10
Φόρος βάσει κατοίκων: όπου οι κάτοικοι φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημα — βαθμολογία 20 (αν τα ποσοστά υπερβαίνουν το 50%) ή 30 (αν δεν το κάνουν)
Εδαφικός φόρος: όπου φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται εντός της χώρας — βαθμολογία 40
Χωρίς φόρο εισοδήματος — βαθμολογία 50

Χαμηλότερες βαθμολογίες

Οι βαθμολογίες στη φετινή κατάταξη είναι γενικά χαμηλότερες από πέρυσι, λόγω της αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο το Nomad Capitalist υπολόγισε τα ταξίδια χωρίς βίζα.

Φέτος, οι βίζες κατά την άφιξη και οι ηλεκτρονικές βίζες δεν περιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να χάσουν έδαφος σε αυτόν τον παράγοντα, ανέφερε η Βοΐνοβιτς. Για παράδειγμα, το περσινό διαβατήριο Νο. 1 — Λουξεμβούργο — σημείωσε 189 σε αυτήν την κατηγορία πέρυσι και φέτος έπεσε στα 174.

Γιατί τα ΗΑΕ κατατάχθηκαν στο Νο. 1

Η Βοΐνοβιτς αποκάλεσε το διαβατήριο των ΗΑΕ τον «νικητή της δεκαετίας».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσθεσαν 106 νέες χώρες χωρίς βίζα την τελευταία δεκαετία. Επίσης, είναι χώρα μηδενικού φόρου.

Η θέση τους άρχισε να βελτιώνεται από πέρυσι λόγω της εισροής πλουσίων και διάσημων ανθρώπων που μετακόμισαν εκεί.

Με την πάροδο των χρόνων σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι έχει πολύ φιλελεύθερες πολιτικές βίζας και είναι πολύ ευπρόσδεκτο για τους ξένους.

Το 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η υπηκοότητα των Εμιράτων είναι δυνατή για επιλεγμένους αλλοδαπούς, όπως επενδυτές, γιατροί, επιστήμονες και διανοούμενους, οι οποίοι πληρούν αρκετά υψηλό επίπεδο απαιτήσεων.

Ωστόσο, το διαβατήριο των ΗΑΕ θεωρείται συχνά ως ένα από τα πιο δύσκολα διαβατήρια.

«Καθώς ο νόμος είναι σχετικά νέος, πρέπει να δούμε τις πρακτικές του επιπτώσεις καθώς ο αριθμός των αιτημάτων αυξάνεται», είπε η Βοΐνοβιτς.

Περισσότερες μετακινήσεις

Η Βοΐνοβιτς ισχυρίζεται ότι «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι» μετακινούνται, και όχι μόνο «εξωτικοί ψηφιακοί νομάδες», ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι συνταξιούχοι επιδιώκουν να μετακομίσουν σε χώρες που έχουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και «ελευθερία».

«Η ελευθερία θα τονιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, ειδικά σε αυτόν τον κλάδο, καθώς βλέπουμε τεράστια, μαζικά κύματα μετανάστευσης από ορισμένες χώρες», είπε. «Πιστεύω ότι ο Καναδάς… οδηγεί όλο αυτό το κίνημα».

Ο Καναδάς βρίσκεται τακτικά στην κορυφή της κατάταξης των διαβατηρίων, αλλά η κατάταξή του έπεσε φέτος λόγω της απώλειας βαθμών σε δύο κατηγορίες: αντίληψη και προσωπικές ελευθερίες, που προκλήθηκαν από περιστατικά όπως η φυλάκιση διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της «Συμφωνίας της Ελευθερίας».

Αλλά η Πορτογαλία ήταν επίσης δημοφιλής σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων που ήθελαν άδεια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των ψηφιακών νομάδων, συνταξιούχων και οικογενειών.

Οι χαλαρές πολιτικές εισόδου της Πορτογαλίας δεν ήταν τόσο ευπρόσδεκτες από τους κατοίκους. Μια εισροή ξένων προκάλεσε στεγαστική κρίση στη χώρα, με τις τιμές ενοικίασης και αγοράς να εκτοξεύονται στα ύψη. Μεταξύ άλλων μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι τερματίζει το πρόγραμμα «Golden Visa» για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του κόστους των ακινήτων.

 

Πηγή: CNBC

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατατάσσεται 25η ισοβαθμώντας με την Γαλλία, την Αυστρία, την Κροατία και την Ισπανία.

Η συνολική σταθισμένη βαθμολογία πού πήρε ήταν 103.

Συγκέντρωσε 172 βαθμούς-μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες- στην κατηγορία χωρίς βίζα.

Αντιθέτως, η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν πολύ χαμηλή στην κατηγορία της φορολογίας, συγκεντρώνοντας μόλις 20 .

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο υψηλότερα, στην 21η θέση βρίσκεται η Κύπρος, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 87η και η Αλβανία στην 91η θέση.

Η πρώτη 15άδα

Πηγή: CNBC

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Νήσων, καθώς και ο Αρχιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, συνοδευόμενοι

Πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο, έχοντας και 8 ελληνικούς προορισμούς | υπηρεσίες για εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Την πρώτη τριετή κρουαζιέρα στον κόσμο, η οποία θα περιλαμβάνει 135 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους και θα έχει ετήσιο κόστος 45.000 δολαρίων Αυστραλίας, ανακοίνωσε η εταιρία Life at Sea Cruises. Η mega-κρουαζιέρα, η οποία θα αναχωρήσει από την

H Celestyal χαράζει νέα πορεία με την προσθήκη του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Journey που ξεκινάει το πρώτο του “΄ταξίδι” το Σεπτέμβριο

Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται 24% καμπίνες με μπαλκόνι, επτά χώροι εστίασης, οκτώ μπαρ και σαλόνια, πολλά ανοιχτά καταστρώματα και χώροι ευεξίας. Η Celestyal, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνει

Blue Horizons: Πρόσω ολοταχώς η νέα γενιά για την ναυτιλία και τα επαγγέλματα της θάλασσας

Εντυπωσιακή συμμετοχή των νέων και κυρίως διάθεση για άμεση αλληλεπίδραση με εκπροσώπους της ναυτιλίας κατέγραψε η έναρξη του θεσμού “Blue Horizons: η ναυτιλία για τη νέα γενιά” (17-19 Μαρτίου 2023), μιας νέας πρωτοβουλίας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος

Μετάβαση στο περιεχόμενο