Δίκη τριών δημοσιογράφων στη Φινλανδία για δημοσίευση απόρρητων αμυντικών μυστικών

Με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν απόρρητα αμυντικά μυστικά, ξεκίνησε η δίκη τριών δημοσιογράφων στη Φινλανδία. Και οι τρεις αρνούνται την ενοχή τους

Τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Φινλανδίας δικάζονται με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν απόρρητα αμυντικά μυστικά και οι εισαγγελικές αρχές ζητούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών, με αναστολή, εφόσον κριθούν ένοχοι.

Σε μια άνευ προηγουμένου υπόθεση, σε μια χώρα που φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου, ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Helsingin Sanomat και ο πρώην διευθυντής τους αποκάλυψαν εθνικά αμυντικά μυστικά, σε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2017. Το ρεπορτάζ αυτό, που τιτλοφορείτο «Το πιο κρυφό μέρος της Φινλανδίας», αποκάλυπτε στο περίπου την τοποθεσία και τα καθήκοντα μιας μονάδας των ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιας για τη συλλογή πληροφοριών. Εκείνη την περίοδο το κοινοβούλιο συζητούσε εάν θα διεύρυνε τις εξουσίες της, δίνοντάς της τη δυνατότητα να παρακολουθεί ιδιωτικά δεδομένα σε ψηφιακά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το άρθρο περιλάμβανε πληροφορίες η δημοσιοποίηση των οποίων ήταν παράνομη.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Κάιους Νιέμι, οι κατηγορίες σε βάρος του οποίου αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν παραβίασαν τον νόμο. «Μπορούμε να αποδείξουμε, για κάθε πρόταση που δημοσιεύτηκε, ότι οι πληροφορίες που περιείχε μπορούσαν να βρεθούν στο διαδίκτυο ή σε βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το άρθρο μας. Οι δημόσιες πληροφορίες δεν μπορεί να είναι απόρρητες», σχολίασε.

Και οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται την ενοχή τους.

Η Φινλανδία ήταν επί χρόνια στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, στην έκθεση που συντάσσει κάθε χρόνο η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Φέτος έπεσε στην πέμπτη θέση, εν μέρει λόγω αυτής της δικαστικής υπόθεσης, όπως ανέφερε το παράρτημα των RSF στη Φινλανδία.

Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν παρόντες στη σημερινή, προπαρασκευαστική συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η Χάνε Άχο, η πρόεδρος της Ένωσης Φινλανδών Δημοσιογράφων, είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανής, αφού δεν έχει ξαναγίνει να κατηγορούνται Φινλανδοί δημοσιογράφοι για εσχάτη προδοσία.

Με βάση τη φινλανδική νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι σε ποινικές δίκες κατονομάζονται μόνο εάν καταδικαστούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο