Dr Martin Stopford: Οιωνοί Καταιγίδας στον ορίζοντα

Παρατηρούνται σημάδια που υποδεικνύουν κυκλική ύφεση και μείωση της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, προειδοποιεί ο επίτιμος πρόεδρος της Clarksons

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με την καταιγίδα να έρχεται, όπως εκτιμά ο βετεράνος αναλυτής και επίτιμος πρόεδρος της Clarksons, Martin Stopford, ενώ οι τραπεζίτες βλέπουν μείωση της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Μιλώντας στο International Shipowning and Shipmanagement Summit (ISSS), προειδοποίησε ότι καταγράφονται παράγοντες στον ορίζοντα που υποδεικνύουν μια κυκλική ύφεση.

Αν ήσασταν πλοίαρχος ενός ιστιοφόρου, θα ήσασταν απασχολημένος με το να βάλετε το πλοίο σας στη σωστή κατάσταση για να αντιμετωπίσετε κάποιες δύσκολες θάλασσες μπροστά σας, δήλωσε στην ηλεκτρονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της Διεθνούς Ναυτιλιακής Εβδομάδας του Λονδίνου. Ο Stopford έκανε μια σύγκριση με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος πλησιάζει την 50ή επέτειο στις 6 Οκτωβρίου και αποτέλεσε ορόσημο για τη ναυτιλία, προκαλώντας τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Δεν νομίζω ότι κανείς έλαβε σοβαρά υπόψη του τον αντίκτυπο που είχε αυτή τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους στην παγκόσμια και ναυτιλιακή οικονομία, είπε. Οδεύουμε προς μία ανάλογη περίοδο όπου πολλά έχουν συσσωρευτεί, συμπλήρωσε. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει πλήξει το εμπόριο σιτηρών. Τα επιτόκια συνέχισαν να αυξάνονται και ανέβασαν το κόστος των μεταφορών έως και 60%.

Υπάρχει επίσης επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς και αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί και είσαι πλοίαρχος ενός ιστιοφόρου, ίσως μπορέσεις να «μυριστείς» έναν τυφώνα που έρχεται κάπου, είπε ο αναλυτής. Δεν είσαι ακριβώς σίγουρος πού ή πότε, αλλά ίσως τώρα είναι ώρα να αρχίσεις να προετοιμάζεις το πλοίο σου.

Ψηφιοποίηση

Ο Stopford πρότεινε στους πλοιοκτήτες να βελτιώσουν τις πιθανότητες να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις αξιοποιώντας πλήρως την ψηφιοποίηση.

Όπως τόνισε, τα ψηφιακά συστήματα θα καταστήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες πιο αξιόπλοες τα επόμενα χρόνια και πιο ικανές να αντέξουν στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η αγορά.

Επίσης πρότεινε μία στενότερη σχέση των πλοιοκτητών με τους έχοντες τα φορτία. Η σφυρηλάτηση δεσμών με την πλευρά του φορτίου είναι απολύτως θεμελιώδης, δήλωσε ο Stopford.

Πρόσθεσε ότι οι πλοιοκτήτες θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων, οι οποίες έχουν εξελιχθεί από μία επιλογή μείωσης του κόστους τη δεκαετία του 1980 σε έναν πιο διαδραστικό ρόλο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί κανείς καλύτερες τιμές ναύλων είναι το φρένο στις παραγγελίες πλοίων.
Η χρηματοδότηση είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία. Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο Stopford, έγινε γνωστό ότι τριάντα τράπεζες που έχουν υπογράψει τις «αρχές του Ποσειδώνα», μία πρωτοβουλία που συνδέει τη χρηματοδότηση με τα μέτρα βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του πλοίου, πρόκειται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα για να συμφωνήσουν αυστηρότερους στόχους δανεισμού, οι οποίοι θα οδηγήσουν τελικά σε μείωση της ναυτιλιακής χρηματοδότησης.

Ο Πολ Τέιλορ, παγκόσμιος επικεφαλής της Societe Generale για τις ναυτιλιακές βιομηχανίες και αντιπρόεδρος του οργανισμού Poseidon Principles, δήλωσε πρόσφατα ότι η πρωτοβουλία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τη φιλοδοξία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον ναυτιλιακό κλάδο κατά 20% έως 30% έως το 2030 και κατά 70% έως 80% έως το 2040.

Τα δάνεια

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσαρμογή των τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων στους νέους στόχους θα οδηγήσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς και της στρατηγικής των δανείων. Οι 30 τράπεζες που υπογράφουν την πρωτοβουλία Poseidon Principles αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της παγκόσμιας χρηματοδότησης πλοίων.

Ο επικεφαλής ναυτιλιακών δανείων της Societe Generale διαβεβαίωσε, όπως αναφέρει το «Tradewinds», ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να θέλουν να είναι μέρος της ναυτιλίας. Ωστόσο προειδοποίησε ότι τα κεφάλαια είναι πεπερασμένα και θα δοθούν σε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τους ευρύτερους στόχους της μητρικής τράπεζας και τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης. Κατέληξε λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις για το κλίμα «αλλάζουν το παιχνίδι» στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση από τις τράπεζες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόεδρος της Επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου η κα Βόζεμπεργκ – 3η Αντιπρόεδρος η κα Κουντουρά

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο νέο Προεδρείο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) απαρτίζεται από τους κάτωθι Ευρωβουλευτές: Πρόεδρος: Elissavet Vozemberg-Vrionidi (EPP, GR). Εξελέγη με 33 ψήφους υπέρ (ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία), συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Ο έτερος υποψήφιος

Με πολυάριθμα στελέχη του ενισχύει ο Frontex την Ολυμπιάδα 2024

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Περιμένοντας ανυπόμονα τους Ολυμπιακούς και Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στη Γαλλία, ο Frontex αποστέλλει αριθμό-ρεκόρ στελεχών του για να στηρίξουν τις Γαλλικές Αρχές επιβολής νόμου ώστε να διεξαχθεί με ασφάλεια αυτή η παγκόσμιας προβολής εκδήλωση. Μεταξύ Ιουλίου

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Λίγες ημέρες έμειναν για την ανακοίνωση των Βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, αφού η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι αυτές

Μάτι: Έξι χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς – Εκδηλώσεις μνήμης

Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συμπληρώνονται σήμερα και εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 104 νεκρούς της τραγωδίας. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση, στον

Μετάβαση στο περιεχόμενο