Δύο… κύματα προεκλογικών παροχών: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινά μέτρα στήριξης, αλλά ακόμη και μέτρα υψηλού κόστους, όπως η πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Με το βλέμμα στο κλείσιμο του προϋπολογισμού στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για ένα νέο πακέτο προσωρινών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Παράλληλα, με την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση ετοιμάζει οδικό χάρτη με μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο σε βάθος τετραετίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις δύο ταχυτήτων -προσωρινές και μόνιμες- και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο κυβερνητικό τραπέζι προβλέπουν τα εξής:

1. Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα

 • Έκτακτο Δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους με βάση το μοντέλο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους,  δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος,  μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους υπερήλικες,  δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.
 •  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή του τέλους επιτηδεύματος από φέτος για τις επιχειρήσεις ως αντιστάθμισμα του αυξημένου κόστους από την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
 • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
 • Επέκταση του “market pass” τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.
 • Επιστροφή των αναδρομικών από τα «κουρεμένα» δώρα και τις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 σε όλους τους συνταξιούχους με καταβολή του ποσού σε 3 η 4 ετήσιες δόσεις λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους

 2. Μόνιμα μέτρα

 • Μείωση έμμεσων φόρων κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ όπως μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξη αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ. και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24% για τις νέες οικοδομές μετά τη λήξη της αναστολής του μέτρου το 2024 ενώ εξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του μέτρου.
 • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πέραν του 0,6% που υπολείπεται για να εκπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και την φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
 • «Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% καθώς και για τις επιχειρήσεις στο 80%.
 • Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
 • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την εφαρμογή του νέου Περιουσιολογίου.
 • Νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024 με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλους. Στόχος είναι να υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις που θα είναι μεγαλύτερες στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε από αρμόδια επιτροπή Βουλής–Πότε ψηφίζεται

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις αλλαγές που έγιναν δεκτές από

ΑΕΝ Σύρου: Μία μικρή σχολή με μεγάλη ιστορία

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε από τον προπερασμένο αιώνα την Αγγλική

Το παρασκήνιο της ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη…

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία της κυβέρνησης με στόχο το «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η…   τροπολογία, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο και είναι πιο συγκεκριμένη όσον