Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Την ανησυχία της Δύσης για την αυξανόμενη οικονομική συνεργασία Ερντογάν-Πούτιν, καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις», γράφουν οι FT.

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησανFinancial Times εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία επέκτασης της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών που συμφωνήθηκε χθες στο Σότσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «όλο και περισσότερο» την τουρκορωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Τουρκία γίνεται «όλο και περισσότερο» μια πλατφόρμα για το εμπόριο με τη Ρωσία.

Ένας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας ως «άκρως καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή των Τούρκων στις ανησυχίες μας».

Οι FT θυμίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει με δευτερογενείς κυρώσεις όποιες χώρες βοηθήσουν την Ρωσία να αποφύγει τις επιβεβλημένες κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνουν ακόμη ότι ανώτερος δυτικός αξιωματούχος έχει προτείνει ακόμη και αποχώρηση εταιρειών και τραπεζών από την Τουρκία αν η χθεσινή συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν προχωρήσει. Η πρόταση αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη, σημειώνουν οι FT για να χρησιμοποιηθεί ως απειλή εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και έχει ήδη απορριφθεί από πολλούς δυτικούς αξιωματούχους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για το πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση, ωστόσο δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων αν οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, πλησιάσουν πολύ η μια την άλλη.

Οσον αφορά στο τι μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά, υποστήριξε ότι μια επίσημη κοινή απόφαση της ΕΕ θα ήταν δύσκολη αλλά μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση ζητώντας για παράδειγμα «περιορισμούς στην εμπορική χρηματοδότηση ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση προς τις τουρκικές εταιρείες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στους FT υποστήριξαν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη συζήτηση στις Βρυξέλλες για πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το