Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Την ανησυχία της Δύσης για την αυξανόμενη οικονομική συνεργασία Ερντογάν-Πούτιν, καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις», γράφουν οι FT.

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησανFinancial Times εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία επέκτασης της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών που συμφωνήθηκε χθες στο Σότσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «όλο και περισσότερο» την τουρκορωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Τουρκία γίνεται «όλο και περισσότερο» μια πλατφόρμα για το εμπόριο με τη Ρωσία.

Ένας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας ως «άκρως καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή των Τούρκων στις ανησυχίες μας».

Οι FT θυμίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει με δευτερογενείς κυρώσεις όποιες χώρες βοηθήσουν την Ρωσία να αποφύγει τις επιβεβλημένες κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνουν ακόμη ότι ανώτερος δυτικός αξιωματούχος έχει προτείνει ακόμη και αποχώρηση εταιρειών και τραπεζών από την Τουρκία αν η χθεσινή συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν προχωρήσει. Η πρόταση αυτή είναι αρκετά ασυνήθιστη, σημειώνουν οι FT για να χρησιμοποιηθεί ως απειλή εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και έχει ήδη απορριφθεί από πολλούς δυτικούς αξιωματούχους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για το πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση, ωστόσο δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων αν οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, πλησιάσουν πολύ η μια την άλλη.

Οσον αφορά στο τι μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά, υποστήριξε ότι μια επίσημη κοινή απόφαση της ΕΕ θα ήταν δύσκολη αλλά μεμονωμένα κράτη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση ζητώντας για παράδειγμα «περιορισμούς στην εμπορική χρηματοδότηση ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση προς τις τουρκικές εταιρείες».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στους FT υποστήριξαν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη συζήτηση στις Βρυξέλλες για πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Δυσφορία στη Δύση για τη σύσφιξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο