ΕΑΑΛΣ σε Opengov: Ζητά επιστροφή μειώσεων μερισμάτων από το 2012

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που ανακοινώθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα της:

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Ε.Α.Α.Λ.Σ.), που αριθμεί 4.500 μέλη εν αποστρατεία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καταρχάς καλωσορίζει τη ρύθμιση του άρθρου 35, καθώς με αυτή αναγνωρίζεται, επί της αρχής και επιτέλους, από την Πολιτεία η αντισυνταγματικότητα της διάταξης, που αυτή καταργεί [δηλ. της υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222)].

Πιο συγκεκριμένα, η καταργούμενη διάταξη επέβαλε από το 2012, καταχρηστικές και εν τέλει αντισυνταγματικές, μειώσεις στα μερίσματα και στο ΕΚΟΕΜ (Σ-Ν-Α) των μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας [κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια ΣτΕ το 2015 (Αποφάσεις 2287-2288/2015)].

Δυστυχώς, όμως, με το άρθρο 35 του σ/ν ΥΕΘΑ, η Πολιτεία επιλέγει αναιτιολόγητα και επιλεκτικά να συμμορφωθεί με (σοβαρή και υπαίτια) καθυστέρησή της (μόλις από 01.01.2022).

Επισημαίνεται ότι, ενώ οι αντισυνταγματικά παρακρατηθείσες πρόσοδοι των μερισματούχων θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους τους στον καθένα ατομικά και από το χρόνο που εκκινά η αντισυνταγματική παρακράτησή τους, αυτές αυθαίρετα και καταχρηστικά αποθεματοποιήθηκαν υπέρ των τριών Μετοχικών Ταμείων (Σ-Ν-Α).  Κατά συνέπεια, είναι υπαρκτοί οι πόροι για τη χρηματοδότηση της επιστροφής τους.

Περαιτέρω, παρότι με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου ΥΕΘΑ (πέραν της αντισυνταγματικότητας της καταργούμενης διάταξης του ν. 4093/2012) αναγνωρίζεται η (δικαστικώς κριθείσα) αναδρομικότητα της απαίτησης των δικαιούχων από την Πολιτεία, ατυχώς από την Πολιτεία (εν προκειμένω το ΥΕΘΑ) προτείνεται αναδρομική επιστροφή τους μόνον από την 1η Ιανουαρίου 2022.  Δηλαδή, ούτε από την έναρξη εφαρμογής του αντισυνταγματικού ν. 4093/2012, αλλά ούτε και από το 2015 που η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ έγινε εκτελεστή.  Πόσω δε μάλλον, ούτε καν από την ημερομηνία που, παλαιότερα δεσμεύθηκε, πολιτικά, ο κ. ΥΠΕΘΑ (δηλ. από την 1.1.2021).

Υπό το φως των ανωτέρω, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Ε.Α.Α.Λ.Σ.) θεωρεί ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να θεραπεύσει την αδικία που υπέστησαν οι θιγόμενοι δικαιούχοι και, γι’ αυτό ζητά από το ΥΕΘΑ να προβλέψει την αναδρομική ισχύ της καταργούμενης ως αντισυνταγματικής υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), από το χρόνο έναρξης της εφαρμογής της (ήτοι, από το 2012).

Πειραιάς 21 Δεκεμβρίου 2022

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτικά καύσιμα: Τα μέτρα που λύνουν τον γόρδιο δεσμό

Τον «γόρδιο δεσμό» της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία και της εισαγωγής εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών ρύπων που θα εξυπηρετεί το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου θα επιδιώξει να λύσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στη συνεδρίαση της Επιτροπής

Γαύδος – Συνεχείς οι ροές μεταναστών! Δημοσίευμα Deutsche Welle: “Θα γίνει η Γαύδος δεύτερη Λαμπεντούζα;”

Το Σάββατο η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με μετανάστες, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, με τις αρχές να διασώζουν τους 25 επιβαίνοντες. «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που

Κρήτη: Δύο συλλήψεις μετά την επιχείρηση διάσωσης 85 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 85 επιβαινόντων σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του

Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από τη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο – Εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί στη Γαύδο

Τις πρωινές ώρες χθες, Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου. Αμέσως καθελκύστηκε το βοηθητικό σκάφος του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προσέγγισε στη νησίδα και με τη συνδρομή της Ελληνικής

Μετάβαση στο περιεχόμενο