Εγκληματικότητα: Τα ενθαρρυντικά στοιχεία και ο κίνδυνος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέλιξη της εγκληματικότητας από το 2015 μέχρι σήμερα.

Από μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας το 2022 σε σχέση με την προ-covid εποχή, δηλαδή την περίοδο από το 2015 έως το 2019. Η Αστυνομία έδωσε έμφαση στη σύγκριση των στατιστικών στοιχείων του 2022 με την προ-covid περίοδο, προκειμένου τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα. Τα έτη 2020 και 2021 ήταν σε ισχύ μέτρα περιορισμού, λόγω κορονοϊού, και έτσι θεωρήθηκαν μη συγκρίσιμα.

Το 2022 συγκρινόμενο με την περίοδο 2015-2019 είναι μία χρονιά με μειωμένη εγκληματικότητα σε κρίσιμους δείκτες. Οι κλοπές και διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 12,12%, οι κλοπές οχημάτων μειώθηκαν κατά 30,48% και οι ληστείες κατά 35,69%.

Η σύγκριση, εντούτοις, του 2022 με το 2021 δεν είναι το ίδιο ελπιδοφόρα. Και αυτό διότι οι ίδιοι δείκτες εγκληματικότητας δίνουν μία διαφορετική εικόνα, κάτι που για κάποιους θεωρείτο αναμενόμενο «διότι η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω Covid ήταν αναμενόμενο να φέρει αύξηση της εγκληματικότητας. Και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο». Οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν το 2022 (66.873) σε σχέση με το 2021 (56.919). Οι κλοπές οχημάτων το 2021 ήταν 14.925, ενώ το 2022 ήταν 18.390. Οι ληστείες το 2021 ήταν 2.404 και το 2022 έγιναν 2.824.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το έγκλημα τείνει να πάρει τη θέση που είχε στην προ-covid εποχή. Ενδεικτικός είναι ο δείκτης με τις κλοπές οχημάτων που πάντα «δείχνει» στους ειδικούς τις τάσεις της εγκληματικότητας, καθώς η κλοπή ενός οχήματος αποτελεί -μεταξύ άλλων- προπαρασκευαστική ενέργεια για άλλες -πιο «βαριάς» μορφής- εγκληματικές ενέργειες.

Ένα άλλο στοιχεία που προκαλεί ανησυχία αφορά στα αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα στο 2022 καταγράφηκαν συνολικά 11.476 περιστατικά, ενώ σημειώθηκαν 13 γυναικοκτονίες. Ο σχετικός δείκτης «κοκκινίζει» για το 2022 είτε συγκρίνει κάποιος τα στοιχεία με την προ-covid εποχή είτε όχι.

Όσον αφορά στις ανθρωποκτονίες, το 2022 ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί από το 2011. Συνολικά ήταν 79, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να ανέρχεται στο 88,61%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. είχε ανοίξει στο πρόσφατο παρελθόν «συζήτηση» σε σχέση με την αποτελεσματικότητα στις εξιχνιάσεις δολοφονιών που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Και αυτό διότι εδώ και πολλά χρόνια παρατηρείται «δυστοκία» στις εξιχνιάσεις τέτοιου είδους υποθέσεων.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2022, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία πριν από λίγο αφορούν τη ζωή όλων. Αποδεικνύουν ότι η Ασφάλεια στα σύνορα της Πατρίδας μας είναι σήμερα πανίσχυρη, αντιμετωπίζοντας πολύ αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση.

Και ταυτόχρονα η ασφάλεια στις γειτονιές βελτιώνεται πλέον διαρκώς. Με τη σημαντική μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες των τελευταίων 11 ετών, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε συστηματικά. Με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Βάζοντας τέλος σε κάθε άβατο ανομίας. Με την σκληρή δουλειά των αστυνομικών μας, ενισχύοντας διαρκώς την παρουσία τους στις γειτονιές, προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Γιατί η ασφάλεια τους είναι προϋπόθεση για την ευημερία και γι’ αυτό καθημερινή μας υποχρέωση με έργο και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο